Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Attacken kommer gynna högerkandidaterna

01:18. DN:s utsända på plats på Champs-Élysées i Paris dagen efter skottlossningen.

Analys. Den misstänkta terrorattacken på paradgatan Champs-Elysées i Paris inträffar bara några dagar före landets mest laddade presidentval i modern tid. DN:s korrespondent Erik de la Reguera svarar på tre frågor om vad dådet kan få för betydelse för valet.

Foto: Vilka följder kan detta få?

I skrivande stund är det inte hundraprocentigt bekräftat att skjutningen på paradgatan Champs-Elysées verkligen var ett terrorattentat, men det faktum att det utreds som ett sådant, att president François Hollande uttalar sig i den riktningen och att terrororganisationen IS tagit på sig ansvaret gör det svårt att inte dra slutsatsen att terrorn än en gång slagit till i hjärtat av Paris. Om det är på det viset kan vi utgå från två saker: att de presidentkandidater som har terrorbekämpning och kamp mot radikal islamism högt på sin agenda kommer att gynnas – och att det sannolikt var precis det som gärningsmännen ville uppnå.

Foto: Hur menar du?

Terrororganisationen IS är hårt pressad i Irak och Syrien, och terrordåd i Europa kan därför delvis ses som desperata försök till vedergällning mot militäroffensiven mot organisationen. Men IS gör heller ingen hemlighet av att det kanske viktigaste målet med dess terrorattacker i Europa är att polarisera samhällen och öka spänningarna mellan majoritetsbefolkning och den muslimska minoriteten. Våldet är tänkt att provocera fram repressalier mot alla muslimer – även den stora majoritet som inte sympatiserar med IS, utan tvärtom avskyr dess våldsglorifierande virrläror. Terrorsekten hoppas att statsapparatens svar ska bli så hårt och diskriminerande mot muslimer i allmänhet att fler personer ska lockas ansluta sig till dess led.

Foto: Vilka är de presidentkandidater som kan stärkas av detta?

Framförallt den traditionella högerns kandidat François Fillon och ultranationalistiska Marine Le Pen. Fillon har inför söndagens val gång på gång varnat för hotet från ”islamistisk fundamentalism” och lovat hårda tag, ökade resurser till polisen och betydligt fler fängelseplatser. Och Le Pens hårda ord mot radikal islamism kan knappast ha gått någon förbi, liksom hennes löften om totalstopp för invandring och ändrade medborgarskapslagar.

Dådet har kommit att överskugga allt annat, en kväll då samtliga 11 kandidater frågades ut i fransk TV. Bara några minuter innan skotten föll på Champs-Elysées satt Le Pen på bästa sändningstid och sade att hon vill utvisa alla misstänkta terrorister med utländskt medborgarskap och stänga gränserna. Fillon, å sin sida, hade lottats till en senare tid och fick möjligen färre tittare – men kunde i gengäld beröra det misstänkta attentatet direkt. Även Emmanuel Macron hade fördelen av att kunna tala efter dådet hade ägt rum.

Läs mer: Polis skjuten till döds mitt i Paris – utreds som terrorbrott

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.