Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN: Världen förlorar 24 miljarder ton odlingsbar mark varje år

Foto: Ingvar Andersson

En tredjedel av jordbruksmarken i världen är allvarligt påverkad av miljöförstöring och varje år går 24 miljarder ton odlingsbar mark förlorad. 

Enligt FN, som varnar för att situationen kan hota tillången på mat och vatten och öka riskerna för konflikter, är den främsta orsaken det intensiva industriella jordbruket.  

I veckan publicerade FN-organet UNCCD, UN Convention to Combat Desertification, rapporten The Global Land Outlook som kartlägger hur situationen för den odlingsbara marken ser ut i olika delar av världen. Studien redogör för hur faktorer som klimatförändring, urbanisering, erosion, skogsavveckling och industriellt jordbruk påverkar odlingsmarken. 

Enligt rapporten är runt en tredjedel av världens jordbruksmark degraderad, vilket innebär att dess biologiska eller ekonomiska produktivitet har påverkats av miljöförstöring. Studien pekar på att 24 miljarder ton av världens odlingsbara jord går förlorad varje år på grund av erosion. I Europa handlar det om 907 miljoner ton. 

Den största orsaken är det industriella jordbruket. Genom intensiv plöjning och en omfattande kemikalieanvändning har avkastningen ökat. Det ger en växande befolkning tillgång till mat, men är inte hållbart i längden, slår rapporten fast. 

– Industriellt jordbruk är bra på det sätt att det föder befolkningen, men det är inte hållbart, säger Louise Baker chef för externa relationer på UNCCD, enligt The Guardian

Nästan en miljard av världens befolkning lider av undernäring. 

De senaste åren har jordbruksproduktionen i världen tredubblats. Men andelen odlingsmark som används minskar. Europakommissionens forskningscenter, JRC, har observerat minskad produktion på 20 procent av världens åkermark, 19 procent av slätterna och 27 procent av betesmarkerna. 

Situationen varierar mellan olika regioner. Värst drabbat är Sydamerika och Afrika. 

UNCCD varnar för att minskningen av odlingsbar mark kommer att fortsätta, detta till följd av det ökade behovet av mat och tillgång till land. Det leder till att ekosystem hotas, att det organiska kolet förloras och att åkermarkens odlingsegenskaper därmed försämras samt att tillgången till mat och vatten riskeras. Det ökar också riskerna för konflikter om mark. 

– När tillgången på frisk och produktiv åkermark minskar samtidigt som befolkningen ökar finns också risken att konflikter intensifieras, säger UNCCD:s generalsekreterare Monique Barbut, enligt The Guardian. 

Omkring 1,3 miljarder människor bor på mark vars odlingsegenskaper har förstörts och de flesta av dem har ingen möjlighet att försörja sig på annat sätt än genom jordbruket. 

Enligt UNCCD måste miljöpåverkan minskas och jordbruket bli både mer hållbart och effektivt. Fler länder måste arbeta fram en plan för hur degraderingen ska minska och mer mark ska rehabiliteras. När rapporten The Global Land Outlook presenterades i Kina på måndagen lade flera länder, bland annat Brasilien och Indien, fram en plan för hur arbetet kan organiseras. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.