Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gränsen Pakistan-Afghanistan öppnas igen

Efter en månads stängning har Pakistans premiärminister beordrat att de två stora gränsövergångarna till Afghanistan omedelbart öppnas.

Pakistan försökte bomma igen gränsen efter blodiga terrordåd som krävde över 100 liv i februari. Stängningen har fått stora humanitära konsekvenser.

– Vi hoppas att afghanska regeringen vidtar alla nödvändiga åtgärder för att undanröja skälen till stängningen, säger premiärminister Nawaz Sharif i Islamabad.

Öppningsbeslutet gäller gränsövergångarna Torkham, mellan huvudstäderna Kabul och Islamabad, och Chaman, mellan Kandahar och Quetta längre söderut. I synnerhet Torkham är en viktig handelsrutt, i väst även känd för att ha legat längs den ”hippierutt” som etablerades med ryggsäcksturismen på 1970-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.