Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Maduros regim är på väg att bli en diktatur

00:57. Nästan 7,2 miljoner personer röstade i oppositionens folkomröstning i Venezuela. En 61-årig kvinna blev dödad och fyra personer skadades. Den inofficiella omröstningen gjordes för att sätta press på president Nicolás Maduro.

Analys. Efter helgens symboliska omröstning råder det inget tvivel om att majoriteten av väljarna vill bli av med den auktoritära regimen i Venezuela. Ändå biter sig president Nicolás Maduro fast vid makten och planerar att göra landet till en diktatur.

Vid oppositionens symboliska folkomröstning röstade drygt sju miljoner mot Nicolás Maduros planer på att införa en grundlagsförsamling som ska frånta parlamentet dess makt. Grundlagsförsamlingen ska bestå av representanter från fackföreningar och andra organisationer som står regimen nära. Bland annat är presidentens fru, Cilla Flores, en av dem som ska ingå.

Läs mer: Stor flyktingvåg från Venezuela

Eftersom valprocessen till grundlagsförsamlingen styrs av regimens valmyndighet finns det inget utrymme för oppositionen att påverka resultatet. Det var därför som oppositionen nu, två veckor innan valet till grundlagsförsamlingen, arrangerade en egen omröstning för att visa missnöjet med att frånta parlamentet dess makt. Med tanke på att regimen registrerar alla medborgare som inte röstar med regimen var valdeltagandet högt. Mer än sju miljoner människor riskerade sina liv när de ställde sig i köerna till oppositionens valurnor.

– I dag vaknade vi upp starkare. Vi har genomfört en demokratisk jordbävning som spräcker murar och öppnar upp för ett regimskifte, sade parlamentets talman Julio Borges.

Han menar att trots att endast 30 procent av landets valdistrikt ingick i den informella folkomröstningen så lyckades oppositionen samla nästan lika många röster mot Nicolás Maduro som han fick när han valdes till den förre detta presidenten Hugo Chávez efterträdare för fyra år sedan.

Foto: AFP
Nicolás Maduro under ett tal på Venezuelas nationaldag 5 juli. Foto: AFP

– Jag hoppas verkligen att regeringen lyssnar till resultatet. Annars kommer det inte bara att leda till mer våld utan också till dess fall, sade Julio Borges vid en presskonferens i måndags.

President Nicolás Maduro har förklarat folkomröstningen olaglig och inte hindrat regimens laglösa gäng från att störa valet. I huvudstaden Caracas fattiga förort Cátia gick beväpnade män på motorcykel till attack mot vallokalen och sköt rakt in i folksamlingen. Den 61-åriga sjuksköterskan Xiomara Escot dog och tre andra skadades allvarligt. Regimens gäng, så kallade Colectivos, skjuter hänsynslöst in mot folksamlingar för att sprida rädsla bland den fattiga befolkningen och hindra den från att gå över på oppositionens sida i landets konflikt.

Jag hoppas verkligen att regeringen lyssnar till resultatet. Annars kommer det inte bara leda till mer våld utan också till deras fall.

Trots att det finns bilder på gänget som attackerade vallokalen kommer inte polisen att utreda skjutningen av rädsla för hämndaktioner. Ett bevis på polisens handfallenhet inför regimens våld är att inget av morden på de 90 ungdomar som omkommit under vårens och sommarens demonstrationer har utretts, trots att det finns rörliga bilder som avslöjar vem som skjuter. Krisen i Venezuela är så allvarlig att många tror att det kan bryta ut ett inbördeskrig om inte regimen ger upp sina planer på att göra Venezuela till en diktatur.

Det komplexa i det oljerika Venezuela är att konflikten inte längre handlar om kampen mellan högern och vänstern. De flesta som tidigare varit så kallade chavister sympatiserar inte längre med regimen och anklagar Nicolás Maduro för att sälja ut landet till kriminella gäng som vill tjäna pengar på landets kollaps. De anklagar också Maduro för att förstöra arvet efter Hugo Chávez, eftersom det var Chávez som skrev den socialistiska grundlagen som regimen nu vill riva upp.

Bland de som stöder Maduros försök att göra Venezuela till en våldsammare variant av Kuba finns höga befäl inom landets försvarsmakt. De senaste åren har omkring 2 000 generaler blivit överklass eftersom de styr distributionen av subventionerade livsmedel och tjänar pengar på att sälja maten vidare till de laglösa gängen som härjar i landets arbetarstadsdelar.

Även bland offentliganställda finns många som stöder Maduro då de är rädda att förlora sina anställningar om de vänder sig mot regimen. Vid en tidigare folkomröstning förlorade flera offentliganställda som röstade på oppositionen sina jobb.

Det tragiska i utvecklingen av krisen i Venezuela är att det inte finns någon utväg. Regimen har tagit kontroll över alla statliga institutioner, styr rättsväsendet, polisen och militären. Det går inte längre att lösa landets konflikt vid valurnorna, utan det mesta talar för att våldet kommer att öka i Venezuela. Än har inte oppositionen tagit till vapen, men den dag oppositionen gör det kommer regimen att få en ursäkt för att införa undantagstillstånd och låta den välrustade armén få fritt fram att utplåna motståndet.

Fakta. Oppositionens folkomröstning

7 186 170 personer deltog i folkomröstningen i söndags och 98 procent av dem röstade nej till att tillsätta en grundlagsförsamling, enligt oppositionen.

Söndagen den 30 juli kommer regimen att hålla val till den 545 platserna till grundlagsförsamlingen. Församlingen skulle bland annat ha mandat att skriva om landets konstitution. Venezuela skulle då i praktiken bli en diktatur, enligt oppositionen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.