Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Iraks premiärminister tackade Trump

Iraks premiärminister Haider al-Abadi tackade USA:s president Donald Trump för att han tagit bort Irak från inreseförbudet, när de båda träffades för första gången i Vita huset.

– Jag tackar dig för att du tog bort Irak från presidentordern. . . det var ett positivt svar på den irakiska begäran som förbättrar relationen mellan Irak och USA, sade Haider al-Abadi till Trump.

Det första inreseförbudet gällde personer från sju i huvudsak muslimska länder, däribland Irak. Sedan det stoppats i domstol reviderade Trump presidentordern och tog bort Irak från inreseförbudet.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men stoppades också.

Iraks premiärminister har tidigare vädjat till Trump att Irak inte skulle omfattas av det kontroversiella inreseförbudet. I Vita huset sade han att Irak söker ett nära samarbete med USA i kampen mot terrorgruppen IS.

Under mötet sade Trump att han vet att Iraks styrkor kämpar hårt mot terrorgruppen.

– Det är inte ett lätt jobb. Det är ett mycket tufft jobb. Dina soldater kämpar hårt.

– Vår huvudsakliga drivkraft är att vi måste bli av med IS. Vi kommer att bli av IS. Det kommer att ske. Det sker just nu, sade Trump.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.