Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Juncker: EU har vind i seglen

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

EU har nu vind i seglen, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt årliga tal om läget i unionen.

Men han varnar samtidigt om att det gäller att smida medan järnet är varmt.

– Vi har ett öppet fönster framför oss – men det kommer inte att stå öppet för evigt. Nu är det dags att bygga ett starkare och mer demokratiskt EU, säger kommissionsordföranden i Strasbourg.

Talet inleds med ett konstaterande av att det senaste året bjudit på fler framgångar än bakslag.

– När jag stod framför er i fjol hade jag ett lättare tal att hålla. Då kunde alla se att EU inte var i bra skick. Det var utskällt och blåslaget, säger Juncker.

– Vi hade bara två val: att antingen stå gemensamt eller gå åt skilda håll. Och jag argumenterade för enighet, fortsätter Juncker som uppenbarligen är nöjd över det som skett under det senaste året. Bland annat betonar han ökande tillväxt och sjunkande arbetslöshet runt om i Europa.

– Tillsammans har vi visat att EU kan leverera. Sedan dess har vi sakta men säkert blivit allt starkare.

Luxemburgaren drog igång klockan 9 inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg. En sak är given: 62-åringen kommer som vanligt att hoppa friskt mellan franska, tyska och engelska när han lägger fram sina visioner.

Enligt nyhetssajten Politico Europe har Juncker redan hunnit med minst 25 olika utkast till tal i jakten på det rätta innehållet. Från olika länder och olika partigrupper finns helt olika åsikter om vad Juncker borde säga eller inte.

På förhand har det främst räknats med att Juncker kommer att tala om behovet av närmare eurosamarbete, försvarsplaner och relationen till Kina.

Möjligen blir det en ganska personlig kommissionsordförande som talar.

– Jag frågar mig själv om jag borde ta tillfället i akt och säga vad jag själv tycker. Talet år 2017 är mycket viktigare än det som kommer 2018. Så jag funderar på att ge min egen syn på saker, sade han i en intervju med Politico i förra veckan.

Fakta. Jean-Claude Juncker

Luxemburgaren Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs 2014 till EU-kommissionens nye ordförande. Juncker fördes fram av medlemsstaternas stats- och regeringschefer sedan hans partigrupp – kristdemokratiskt konservativa EPP – fått flest mandat i det senaste EU-valet.

Juncker var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989–2009 och som ordförande för eurogruppen 2005–2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxna liv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.

Juncker själv har flera gånger upprepat att han bara tänker sitta som kommissionsbas i en mandatperiod, fram till hösten 2019.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.