Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kanadensare vill deportera illegala invandrare

46 procent av kanadensarna vill deportera invandrare som tar sig in illegalt i landet. Bilden av Kanada som ett flyktingvänligt land får sig en törn i Reuters/Ipsos enkätundersökning.

Fyra av tio som besvarade enkäten tror dessutom att de illegala invandrarna kommer att göra Kanada ”mindre säkert”.

Donald Trumps hot om massiv deportering har bidragit till kanadensarna ökade skepticism, enligt Reuters. Hundratals asylsökande, från framför allt Afrika och Mellanöstern, har de senaste månaderna tagit sig över gränsen till Kanada illegalt från USA i hopp om en fristad.

Men 48 procent av de tillfrågade kanadensarna i Reuters/Ipsos undersökning vill nu att dessa människor ska sändas tillbaka till USA, medan endast 36 procent vill att de ska få stanna i landet och söka asyl.

Kanada har under årtionden haft en bred politisk överenskommelse om att ta emot många flyktingar.

Men, enligt Reuters, är nu premiärministern Justin Trudeau hårt pressad från såväl vänstern, som vill att landet ska ta emot ännu fler flyktingar och högern, som menar att flyktingarna utgör en potentiell säkerhetsrisk.

I Reuters/Ipsos enkät är 46 procent av de tillfrågade missnöjda med hur premiärminister Justin Trudeau hanterar flyktingärendet. Framförallt är det lågutbildade män som gör tummen ner.

– Flyktingar som vi som land valt ut är mer välkomna än de flyktingar som själva valt ut oss, säger Janet Dench, chef på Kanadensiska flyktingrådet till Reuters.

Den kanadensiska regeringen har som målsättning att ta emot 300.000 invandrare under 2017, samma antal som under 2016. Däremot vill man minska antal kvotflyktingar från 44.800 till 25.000 för 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.