Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina säkrar Nordkoreas tillgång till råolja

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi i säkerhetsrådet.
Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi i säkerhetsrådet. Foto: AFP

USA ville se ett totalt oljeembargo mot Nordkorea. Men när FN:s nya sanktioner röstades igenom gjordes ett undantag:

En pipeline från Kina som förser Nordkorea med cirka 90 procent av landets råolja får vara kvar.

Frågan är om det främst sker av tekniska orsaker, som vissa kinesiska experter hävdar, eller för att det passar den kinesiska ledningens syften.

Utan undantaget hade Kina och Ryssland, som båda har vetorätt i FN:s säkerhetsråd, blivit svåra att övertala att rösta för förslaget. Men det urvattnade förslaget har också fått kritik för att vara en halvmesyr.

Enligt vissa kinesiska experter exkluderades oljeledningen av extremt praktiska orsaker. För när Kina stänger av oljeledningen är den svår att starta och fås att fungera igen.

Enligt Liu Ming, en expert på Nordkorea vid Shanghais akademi för sociala studier, kan man inte bortse från de tekniska faktorerna med oljeledningen.

Råoljan som transporteras i den så kallade Vänskapsoljeledningen från den kinesiska gränsstaden Dandong 30 kilometer in till en oljedepå i den nordkoreanska staden Sinuiju, innehåller, enligt experten, en ovanligt stor andel vax.

– Om flödet av olja blir långsamt eller stoppas blockeras ledningen och den blir dyr att reparera. Pipelinens skador kan till och med bli så svåra att de inte går att reparera, säger Liu Ming till Hongkongtidningen South China Morning Post.

Oljan som exporteras till Nordkorea kommer från oljefält i Daqing i norra Kina. Den innehåller förhållandevis lite svavel och mycket vax. Den stelnar lätt i kallt väder när flödet minskar till en viss punkt, enligt en rapport från Petro China Pipeline Reasearch and Development Centre som tidningen citerar.

Genom oljeledningen från Kina till Nordkorea, som byggdes för över 40 år sedan, tros det årligen rinna mer än en halv miljon ton råolja. Men exakt hur mycket är oklart eftersom den kinesiska tullen inte redovisat någon statistik för oljeexporten till Nordkorea på över tre år. Under 2013, de sista siffrorna som är officiella, rörde det sig i alla fall om 590 000 ton.

Just det faktum att Kina på flera år valt att inte öppet redovisa exporten av olja till Nordkorea visar hur känslig den kinesiska ledningen anser informationen vara. Oljan från Kina är av yttersta vikt för Nordkorea. Ett totalstopp skulle innebära stora påfrestningar i det nordkoreanska samhället _ problem som skulle kunna leda till kaos i landet och risk för regimskifte, enligt analyser i Peking.

Det kinesiska kommunistpartiet ogillar skarpt Nordkoreas utveckling av kärnvapen och missiler. Men ett ännu värre scenario, enligt partiet, vore stora och okontrollerade strömmar av nordkoreaner på flykt över gränsen till Kina.

Därför är Kinas policy inte att få Nordkorea att kollapsa utan att bara få det så pressat att det går med på nya förhandlingar om sitt kärnvapenprogram.

Därför bör också uppgifterna om de tekniska svårigheterna med att stänga av oljeexporten till Nordkorea troligen tas med en nypa salt.

Först och främst ligger det i Kinas intresse att oljan fortsätter att flöda i grannlandet.

När annan oljeexport till Nordkorea nu stoppas leder det dessutom till att Kinas inflytande över landet ökar ytterligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.