Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kina stöttar Burmas hårda tag – kallar det interna affärer

95-årige Aminul lyckadesfly tillsammans med sitt 25-åriga barnbarn Amena och anlände till Bangladesh förra veckan.
95-årige Aminul lyckadesfly tillsammans med sitt 25-åriga barnbarn Amena och anlände till Bangladesh förra veckan. Foto: Zumapress/IBL

Kina ger sitt stöd till Burmas offensiv mot byar med invånare av den muslimska folkgruppen rohingya. Detta trots att det enligt FN handlar om en etnisk rensning som tvingat nästan 400.000 människor på flykt.

Starten för militärens senaste och upptrappade räder ägde rum efter en rad angrepp från militanta rebeller i provinsen Rakhine den 25 augusti. Säkerhetsposteringar och en arméförläggning attackerades och ett dussin människor dödades.

– Kinas hållning när det gäller terroristattackerna är klar, det är bara en intern angelägenhet (för Burma), sa Kinas ambassadör i Burma Hong Liang till en rad topptjänstemän i regeringen, rapporterar The Global New Light on Myanmar.

Tidningen kontrolleras av regeringen och publiceras av Burmas informationsministerium.

– Motattackerna från burmesiska säkerhetsstyrkor mot de extremistiska terroristerna och regeringens åtgärder för att hjälpa folket är varmt välkommen, fortsatte den kinesiska ambassadören.

Kina ställer sig därmed bakom den officiella synen från Burmas regering, som säger att vad de brinnande byarna och de hundratusentals flyende invånarna handlar om är att endast slå hårt mot terrorister.

Flyktingar som nått Bangladesh talar i stället om att regeringsoffensiven har som mål att pressa rohingyafolket ut ur det till stora delar buddistiska Burma, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: FN:s säkerhetsbyrå fördömer våldet i Burma

Kinas argument är knappast överraskande. Landet har under årtionden upprepat frasen ”intern angelägenhet” när det handlar om hur omvärlden ska låta bli att bland sig i konflikter i olika länder.

För den kinesiska ledningens del handlar det främst om att den inte vill att andra länder ska ha synpunkter på hur Kina behandlar några av sina egna minoriteter. Förtrycket av tibetaner och muslimska uigurer i den västra delen av landet förnekas av det kinesiska kommunistpartiet. Stora områden är stängda för utländsk insyn och när omvärlden kommer med kritik hänvisas till att det är Kinas interna sak att hantera.

Under lång tid var Kina ett av få länder som gjorde affärer med militärregimen i Burma. Det skedde medan stora delar av resten av världen hade infört sanktioner. Kina blev en livlina för generalerna vid makten, men från 2011 då Burma gick i demokratisk riktning och landet öppnades har USA:s försökt vinna ökat inflytande.

Läs mer: Torbjörn Petersson: Suu Kyis tystnad väcker vrede

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.