Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Körde in i folkmassa i New York – säger att han hörde röster

Foto: Seth Wenig/AP

Den 26-åring som körde en bil genom en folkmassa på Times Square i New York och dödade en 18-årig kvinna var påverkad av narkotika och hörde röster, enligt polisen.

26-årige Richard Rojas hade ett par gånger tidigare gripits för rattfylleri och för olika våldsbrott. Han greps direkt efter att han vid lunchtid lokal tid i New York ha kört en bil genom folkmassorna på Times Square, dödat en 18-årig kvinna från Michigan och skadat 22 andra.

18-åringens 13-åriga syster skadades. För tre av de skadade är tillståndet kritiskt sedan de drabbats av svåra huvudskador, skriver nyhetsbyrån AP.

– Jag ville döda dem alla, sa Rojas senare till polisen. Han har också sagt att han hade hoppats att polisen skulle skjuta honom.

Polisen tror att Rojas var hög på marijuana blandat med ”ängladamm”, PCP. De första proven ska visa att han inte hade alkohol i blodet.

Enligt polisen har 26-åringen också sagt att han hörde röster och han ska också ha pratat om att världens undergång var nära.

Den gripne är före detta soldat och kom hem efter avslutad tjänstgöring med alkohol- och narkotikaproblem och som en förändrad person, skriver New York Times. Han började tro på en rad konspirationsteorier och blev våldsam.

Under de senaste åren har han gripits av polisen vid flera tillfällen och bland annat hotat att döda flera poliser, slagit en taxichaufför och senaste i förra veckan angripit en notarie med kniv sedan han beskyllt denne för att försöka stjäla hans identitet.

Vid en husrannsakan i 26-åringens bostad hittades ett antal böcker från Scientologikyrkan.

En 18-årig kvinna dödades vid händelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.