Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kraftiga bränder i södra Europa

00:40. Kraftiga skogsbränder härjar i Kroatien och Montenegro. Elden har nått till turiststaden Splits förorter.

Kraftiga mark- och skogsbränder rasar längs kusten i Kroatien och Montenegro och minst hundra turister har evakuerats. I Italien bekämpar brandmän över tusen bränder runt om i landet, bland annat i närheten av Rom.

Montenegro har bett om internationell hjälp för att bekämpa de mark- och skogsbränder som rasar längs den adriatiska kusten. Minst hundra turister har evakuerats från ett kustområde som drabbats hårdast av bränderna. Landets flotta har hjälpt till med evakueringen.

Starka vindar och torka har bidragit till att bränderna kunnat sprida sig och hota bostadsområden och campingplatser.

Längre norrut i Kroatien bekämpar brandmän kustnära bränder som förstört byggnader i flera byar utanför staden Split. I Zrnovica, öster om Split, har många äldre evakuerats från ett område som täckts av rök.

I Italien försöker brandmän få kontroll över fler än tusen mark- och skogsbränder i regionerna Lazio, där Rom ligger, Toscana, Apulien, Kampanien och Kalabrien.

Förra veckan evakuerades hundratals turister med båt från Sicilien för att undkomma bränder på ön. Högre temperaturer än normalt och avsaknaden av regn har gjort att bränderna spridits.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.