Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Med Trump vid makten är Ryssland inte längre ett offer”

Den ryske statsvetaren Alexander Dugin.
Den ryske statsvetaren Alexander Dugin. Foto: PAUL HANSEN / DN / TT

• De högerextrema i Sverige, Europa och USA förenas i sitt intresse för den ryske statsvetaren Alexander Dugin. Han är alternativhögerns kanske främste ideolog.

• När Dugin skulle presentera sin första bok i utlandet valde han att göra det i Sverige.

• I en DN-intervju säger han att Donald Trumps väntade uppgörelse med Vladimir Putin kommer att sporra högernationalistiska krafter i Europa.

Alexander Dugin har kallats för såväl nyfascist som extrem nationalist.

Han har till och med kallats för ”Putins hjärna”.

Det sistnämnda får man nog ta med en stor nypa salt, även om den ryske presidentens tänkande ibland tycks ligga ganska nära Dugins. Själv vill han snarare se sig som en ”konservativ revolutionär”.

En sak som de två männen tycks ha gemensamt är sympatin för högerinriktade nationalister runt om i världen, och en förhoppning om en varmare relation mellan Ryssland och USA, med en likasinnad i Vita huset.

– För att vara ärlig är jag riktigt lycklig över att Donald Trump har blivit president, säger Alexander Dugin när jag möter honom i tv-kanalen Tsargrads lokaler i centrala Moskva.

Redaktionen ligger lite undanskymd med ingång från baksidan på Centraltelegrafens pampiga byggnad på Tverskajagatan, ett stenkast från Röda torget.

Tsargrad kan sägas vara en rysk korsning mellan amerikanska högerkanalen Fox News och alt-rightplattformen Breitbart News, som tidigare leddes av Trumps chefsstrateg Steve Bannon, om än med en hårdför nationalistisk och rysk-ortodox värdegrund.

Kanalens namn, översatt Kejsarstaden, syftar på Bysans (Konstantinopel). Det är alltså en anspelning på den gamla ryska imperiedrömmen om ett rike som är utvidgat till de varma vattnen vid Bosporen.

Jag lotsas in mot Tsargrad genom långa ödsliga korridorer, inne på redaktionen är det nymålat och medarbetarna är unga och strikt klädda.

Läs även: Svenskarna med centrala roller i USA:s extremhöger

Det är ingen slump att det var en tidigare Foxproducent, en amerikan, som hjälpte till att starta Tsargrad. Ett exempel på det nätverk som antiglobalisternas international har vävt.

Dugin är lite jäktad, han har just kört sin dagliga livesändning, som går ut via satellit, kabel och på nätet. Hur många som faktiskt tittar på Tsargrad är oklart.

Nationalismens frammarsch är – en aning överraskande – något han vill varna för.

– När jag säger att vi går in i nationalismens era betyder det inte att jag gillar det, utan det är en realitet. I min bok ”Fourth political theory”, som jag gav ut i Sverige allra först, skriver jag att vi ska hitta alternativ till nationalismen. Jag arbetar för en annan lösning, den fjärde politiska teorin, som är ett alternativ till modernitetens tre ideologier: liberalism, kommunism och nationalism.

De högerextrema i Sverige och övriga Västvärlden förenas för sitt intresse för den ryska filosofen.

Dugin sympatiserar å sin sida med flera europeiska ultrahögergrupper som stöder Putin och Trump.

Vilka partier står dig närmast i Europa, är det till exempel Nationella fronten i Frankrike och Alternativ för Tyskland?

– Alla som motsätter sig globalisering, är för Ryssland och för traditionella värderingar. Center, höger, ytterhöger, det spelar ingen roll, det kan även vara antikapitalistisk ultravänster, som till exempel i Grekland.

Vi ska tala om Trump och vad hans valseger innebär för relationen USA–Ryssland. Dugin börjar med att ta ett djupt spadtag i historien: han anser att de senaste hundra åren har globaliseringen helt identifierats med USA, något som fastslogs vid första världskrigets slutskede genom president Woodrow Wilsons 14 punkter för fred.

– Då hette det att det som är bra för Amerika är bra för den globala demokratin. Det var en sorts tillämpning av den urgamla brittiska doktrinen om en världsordning där det anglosaxiska imperiets kontroll över sina besittningar var universell lag. Med några små ändringar i namnen deklarerade Wilson samma sak: Amerika blev garanten för global liberal demokrati i världen, säger Dugin.

Analys av DN:s Martin Gelin: Alt rightrörelsen har fått inflytande i Vita huset

Han ser det som en förklaring till att den tidigare isolationistiska nationen USA till slut deltog i första världskriget, men också till hur man ville uppträda i framtiden. Och under hela 1900-talet växte USA:s globala makt, först under de två världskrigen och sedan under det kalla kriget. Med Sovjetunionens fall såg det ut som om USA hade uppnått de mål som formulerats av Wilson. Den liberala demokratin hade segrat.

Dugin formulerar det annorlunda: Den västeuropeiska upplysningen och moderniteten hade funnit sin högsta form i den brittiska imperialismen som sedan övergick till den amerikanska imperialismen.

– Just i valet mellan Hillary Clinton och Donald Trump skulle avgörandet komma: Skulle USA fortsätta i spetsen för en civilisatorisk mission, och leda mänskligheten i en riktning mot postmodernitet, inklusive globalisering, kosmopolitism, genderpolitik, feminism och liknande? Allt det var Trump absolut mot. Det var en riktig konservativ revolution mot liberalismen, och han bekräftade allt i sitt första tal.

Dugin menar att nationalismen betraktades som någonting passerat och som globaliseringen hade övervunnit. Att befolkningen i världens mäktigaste land nu valde att ledas av en nationalist är något närmast skandalöst; stängda gränser, stopp för invandring, ett murbygge och protektionism.

Gillar du allt Trump sade i sitt installationstal?

– Absolut. Hundra procent. Jag skulle ha kunnat skriva hans tal, om jag varit hans rådgivare.

Vad anser du om att en del tror att Trump arbetar för ryska intressen?

– Det är ett mycket dumt skämt. Han arbetar för det amerikanska folkets nationella intressen. Och inte som hans motståndare gör, för de vänsterliberala eller neokonservativa idealen.

Det är därför, anser Dugin, som regeringar i till exempel Israel och Ryssland ser positivt på Trump. De tillåts främja sina nationella intressen utan att det besvärar Trump, medan det besvärade Obama, Clinton och Bush.

Ligger det en ironi i att den nationalistiska och antiglobalistiska rörelsen i olika länder är just – global?

– Den är det för att globalismen angriper folk globalt och vi inte kan reagera lokalt. Men det är inte en annan sorts globalism, utan mångpolighet. Det handlar om att alla ska ha rätt att försvara sin identitet. Det första exemplet på det var Putins Ryssland, och nu med Trump har vi de två mäktigaste staterna befriade från globalister. Med Trump har vi att göra med en ny värld: det finns ingen universell sanning, utan USA och varje land ska göra det som är bäst för det. Demokrati, liberalism, mänskliga rättigheter, gay pride och annat är inte allmängiltiga. Om Sverige vill ha det, så är det okej. Men om till exempel norrmännen inte vill ha homoäktenskap, så har de rätt till det, och ska inte fördömas som reaktionära.

Dugin jämför med Sovjetunionens fall, en händelse som var ett starkt argument för att kommunismens ideologi inte fungerade. Han ser Trumps seger som ett tecken på att den globalistiska agendan inte heller fungerar.

– Och nu attackerar den globala eliten, som är ett slags världsregering, den folkvalde Trump. Vi har en ny tid för USA, men också för Europa, där man inte har kunnat tolka vad som hände i USA. Den liberala demokratin är över som ett universellt värde.

Har du kontakter eller vänner i kretsen kring Trump, till exempel Steve Bannon?

– Nej, jag känner inte honom personligen, men jag uppskattar mycket hans inställning. Jag beundrar Breitbart, som konkurrerar så framgångsrikt med etablerade massmedier, och som lyckades vinna majoriteten för Trump. De hade en känsla för vad folk tycker, inte den globala elitens uppfattning om mänskliga rättigheter.

Varför skulle det vara fel att stå upp för mänskliga rättigheter?

– Därför att det är en västlig, anglosaxisk ideologi som betraktar människan som en individ. Den har ingen förståelse för att i andra civilisationer, låt oss säga Kina, islam och Ryssland, är människan något annat än individen, eftersom individen där endast är en del av en familj, kanske en stam, kanske en kyrka eller ett trossamfund. Man kan inte tvinga på sådana samhällen ett system som är djupt främmande för deras natur.

Hur kommer världen förändras när Trump och Putin möts?

– Först och främst blir det ett stort geopolitiskt skifte. Konfrontationen mellan USA och Ryssland i det postsovjetiska området och andra regioner som ligger emellan dem kommer att upphöra eller tonas ned. Nato kan komma att upplösas, och EU kommer säkert att upphöra. Vi övergår till flera maktcentrum i världen.

Han tror att det snart är ett Europa där Väst inte längre står mot Öst. Enligt Dugin var problemet i Östeuropa konstgjort, och blev till en antirysk gränslinje. I stället för en avdelande barriär kan regionen bli en bro mellan Västeuropa och Ryssland.

Följaktligen betraktar han talet om ett hot från Ryssland mot de östeuropeiska länderna som överdrivet:

– Vi har inga avsikter att angripa de baltiska staterna, Ungern eller Polen. Tidigare var det så, men inte numera. Vi har ändå inte resurser till det. Men Europa bör inse en sak: Det är på allvar och oåterkalleligt slut på globaliseringen.

Han gör än en gång jämförelsen med Sovjetunionens kollaps 1991, då många sovjetmänniskor vägrade att inse att allt var över. I dag vill många européer inte erkänna att även EU-projektet snart är slut.

– Ni i Väst tog för givet att ni var världens och civilisationens herrar, över barbarerna i länder som Ryssland och Kina. Och nu, med Brexit som start, lever Europa med fantomsmärtorna efter de förlorade delarna – precis som vi gjorde på 1990-talet. Ingenting gör så ont som fantomsmärtor.

Läs även: Så hamnade de högerextrema i centrum av Trumps kampanj

Dugin är övertygad om att Trumps valseger och kommande uppgörelse med Ryssland kommer att sporra högernationalistiska krafter i Europa. Det innebär att attityden mot immigranter och ultraliberalism kommer att skärpas.

Hur har Putin uppfyllt dina förväntningar? När jag intervjuade dig våren 2014 hoppades du på en mer offensiv politik, och att den östra och sydöstra halvan av Ukraina borde införlivas i Ryssland.

– Jag var lite besviken då, och är det fortfarande, men situationen har sedan dess förändrats totalt. Nu behöver vi inte slåss för enbart Donetsk och Luhansk och Novorossija. Vi är mycket nära att få tillbaka Ukraina.

Han ser alltså framför sig ett mindre fientligt Ukraina som återgår till ett mer vänskapligt förhållande till Ryssland. Det beror på att regeringen i Kiev efter Trumps makttillträde inte längre kan räkna med det tidigare stödet från USA, när ”globalisterna” är borta från makten. Det innebär, tror Dugin, att den ukrainske presidenten Petro Porsosjenkos dagar är räknade.

När nu Putin har en vän i Washington, vad händer då med den ryska självbilden som ”offer” för konspirationer från USA och Väst? Vem ska nu ges skulden för Rysslands problem?

– Det är en befogad fråga! Den ryska offerrollen var ett bekvämt sätt att slippa tackla olika utmaningar. Men nu är vi inte längre ett offer, och samtidigt är det slut på antiamerikanismen. Jag själv betraktades som den mest USA-fientliga personen i Ryssland. När det är borta är vi till slut tvungna att själva lösa våra egna problem med korruption och ineffektivitet. Det är bra, eftersom vår ekonomi är i ett så uselt tillstånd och vår regering korrumperad och i händerna på skurkar.

Från Kreml var budskapet att Ryssland var belägrat och befann sig under attack från västligt håll och att ledningen därför inte fick kritiseras. Men nu när det yttre hotet kommer att klinga av finns det inte någon ursäkt för att ryssarna inte ska kunna skapa ordning på hemmaplan.

– När undantagstillståndet är över, kan vi öppna ögonen för de många dåliga sakerna hos oss. Men det är vår sak att ”tömma träsket” här, som Trump gör i USA. Putin tvingas att göra något så att han inte kommer efter.

Läs mer: DN träffade Alexander Dugin 2014 – läs intervjun här

Fakta. Alexander Dugin

I december, just efter USA-valet, gästades Alexander Dugin i studion av den amerikanske konspirationsteoretikern Alex Jones. Han är mannen bakom sajten och radiostationen InfoWars i Texas och den som en gång myntade frasen ”9/11 was an inside job” (det vill säga att terrordådet i september 2001 skulle ha organiserats av USA:s federala regering).

Det är heller ingen händelse att Donald Trump, som i sin tur intervjuades i InfoWars förra året, kallade Alex Jones för ”amazing”. Fox News, InfoWars och Breitbart News är enligt uppgift Trumps huvudsakliga informationskällor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.