Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Medan du sov: Världen i korthet 19 maj

Foto: Silvia Izquierdo/AP

DN sammanfattar händelsenyheter i världen i korthet. Detta hände medan du sov:

Brasiliens president: Jag kommer inte att avgå

Brasilien. Tusentals demonstranter krävde Brasiliens president Michel Temers avgång, efter att han anklagats för att ha diskuterat betalning för att tysta ett potentiellt vittne i landets största korruptionsutredning.

Temer säger att han ”inte kommer att avgå”.

– Jag kommer inte att avgå. Jag upprepar: Jag kommer inte att avgå, sade Temer argt och hytte med fingret i ett kort tv-sänt uttalande.

Temers tv-framträdande följde strax efter protester i Rio de Janeiro, São Paulo och huvudstaden Brasília där demonstranter krävde hans avgång.

Flera tusen demonstranter i Rio de Janeiro skanderade "Temer ut!", och krävde fyllnadsval.

TT-AFP

 


 

Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Japans kejsare kan tillåtas abdikera

Japan. Den japanska regeringen har godkänt ett lagförslag som gör det möjligt för kejsare Akihito att abdikera. Lagförslaget kommer nu att skickas till parlamentet för debatt och slutgiltigt godkännande.

Rapporter om att kejsaren önskade kliva ner från den så kallade Krysantemumtronen togs emot med förvåning i Japan i juli i fjol.

Om 83-åringen väljer att träda tillbaka är det första gången på 200 år som en kejsare i Japan gör det. Hans son kronprinsen Naruhito står på tur att ta över.

TT-AFP

 


 

 

Parterna i Syrien redo för nya samtal

Syrien. De stridande parterna i Syrien har enats om att upprätta expertgrupper för att diskutera ”konstitutionella frågor”. Det är de första konkreta resultaten från samtalen som förts denna vecka om att få slut på Syrienkonflikten, uppger FN.

Företrädare för Syriens regering och oppositionens Höga förhandlingskommissionen (HNC) är i Schweiz för den sjätte rundan av FN-stödda fredsförhandlingar, men det har inte funnits några tecken på framsteg.

Men på torsdagen tillkännagav FN-medlaren Staffan de Misturas kontor ett första påtagligt steg. En rad olika möten ska hållas mellan regeringen och HNC-delegationer för att diskutera ”rättsliga och konstitutionella frågor av relevans” för de interna syriska samtalen.

TT-AFP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.