Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

MSF stoppar räddningsinsats på Medelhavet

Hjälporganisationers fartyg, vars personal fokuserar på att rädda flyktingar och migranter, är en vanlig syn i vattnen runt Italien. Här har ett fartyg gått i hamn i Lampedusa.
Hjälporganisationers fartyg, vars personal fokuserar på att rädda flyktingar och migranter, är en vanlig syn i vattnen runt Italien. Här har ett fartyg gått i hamn i Lampedusa.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) upphör med sina insatser för att rädda flyktingar i Medelhavet. Detta eftersom organisationen känner sig hotad av den libyska kustbevakningen. Dessutom har den italienska regeringens uppförandekod gjort det svårare att arbeta i området.

– Vi kan inte sätta våra kollegor i fara, säger Loris De Filippi, ordförande för Läkare utan gränser i Italien.

Den tyska hjälporganisationen Sea Eye följer MSF:s exempel. På söndagen meddelade Sea Eye att man slutar upp med insatserna på Medelhavet på grund av den ”fientliga stämningen”.

Den libyska flottan har beordrat utländska fartyg från ickestatliga organisationer att hålla sig borta från ett område utanför landets kust där sök- och räddningsarbete utförs i syfte att rädda migranter. Loris De Filippi säger att enbart i fjol, då läget var mycket lugnare, besköts Läkare utan gränsers fartyg 13 gånger av den libyska kustbevakningen.

De senaste fyra åren har omkring 600.000 migranter tagit sig till Italien, de allra flesta från Libyen. Över 13.000 har dött på vägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.