Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Odinga manar till strejk i Kenya

Raila Odinga.
Raila Odinga. Foto: JOHN MUCHUCHA

Kenyas oppositionsledare Raila Odinga uppmanar sina anhängare att strejka på måndagen. På söndagen mötte han anhängare i slumområdet Kibera i huvudstaden Nairobi.

Dödläget mellan regeringen och oppositionen fortsätter i Kenya. Oppositionen har vägrat att erkänna årets val, som de menar har riggats under rösträkningen.

Efter inledande kravaller i oppositionsfästet Kisumu, samt i huvudstaden Nairobis slumområden, präglades söndagen av lugn. Miljoner kenyaner strömmade till kyrkorna där religiösa ledare och nyvalda politiker uppmanade till avhållsamhet från våldshandlingar.

I Kisumu reste Peter Anyang Nyong’o runt bland stadens kyrkor för att möta väljarna i staden där han nyss valts till guvernör. Han var tills nyligen generalsekreterare i det största oppositionspartiet ODM, som Raila Odinga är ledare för.

• Läs mer: Dödliga valprotester i Kenya

I den anglikanska S:t Markus-kyrkan i stadsdelen Kondele refererade han till bibeln och uppmanade väljarna att sitta still i båten och rida ut stormen.

– Vi måste komma ihåg att detta landet gått igenom stormar förut och denna kommer att bedarra. Till dess uppmanar jag er att sitta kvar på trossen likt Jesus. Att bränna däck och kasta stenar gör inte livet lättare, sade Nyong’o.

Efteråt fortsatte han sin liknelse i en konversation med DN. Han sade att den kenyanska demokratin fortfarande flyter och att det inte finns någon anledning till panik.

• Läs mer: Kenyatta segrare i valet – oppositionen erkänner inte processen

Ett par timmar senare begav sig Raila Odinga till slumområdet Kibera i Nairobi, som sett upprepade sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser under de senaste dagarna.

– Stanna hemma, undvik konfrontationer med polisen. Så ska jag tala till er igen på tisdag, sade Odinga som sedan fortsatte till slummen Mathare på andra sidan huvudstaden.

President Uhuru Kenyatta utropades i fredags till segrare i årets presidentval med siffrorna 54-45 mot oppositionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.