Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Oppositionen upprörd efter presidentens uttalande

Botswanas president Ian Khama och oppositionsledaren Duma Boko.
Botswanas president Ian Khama och oppositionsledaren Duma Boko. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, REX

Botswanas president Ian Khama viftar bort kritik mot planerna på att köpa åtta Gripen plan med formuleringen ”kanske ska vi köpa pilbågar och pilar i stället. De är till och med billigare än drönare”. Uttalandet väcker vrede inom oppositionen.

Botswanas oppositionsledare Duma Boko har svårt att ta svaret på allvar när DN når honom efter måndagens presskonferens.

– Det visar ju bara hur ovan han är att svara på kritiska frågor från medier, säger Duma Boko till DN.

Boko är starkt kritisk till Khamas försök att göra den pågående uppgraderingen av försvarsmateriel till ett val mellan pilar och bågar å ena sidan, och högteknologiska stridsflygplan för 14 miljarder kronor å den andra. En Gripenaffär av den här storleken skulle kosta mer än tio procent av landets BNP.

– Dessutom svarar han inte på den grundläggande frågan om behovet av dessa flygplan. Vi har inget som helst säkerhetshot som kräver den typen av flygplan, säger Duma Boko.

Stefan Löfven påpekade flera gånger under pressträffen att Botswana är en stabil demokrati och att varje land har rätt att fatta sina egna demokratiska beslut. Löfven kallade kritiken från Botswanas opposition och från tankesmedjan ISS, vars verksamhet delvis finansieras med svenskt statligt stöd, för ”nedlåtande” och menade att Botswana har rätt att göra sina egna bedömningar.

Men Boko hävdar att oppositionen, som fick över 50 procent av rösterna i det senaste valet men förlorade i mandat på grund av valsystemet, inte har fått någon som helst insyn i planerna på att köpa Gripen.

Botswanas regering har inte med ett enda ord kommunicerat att man ska ha överläggningar i militära frågor, än mindre har någon information om besöket hos Saab i Linköping gått ut offentligt i Botswana.

– Vi vet ingenting och vi vet inte vem som kommer att sköta affären på den här sidan, säger Boko.

Under pressträffen hänvisade DN:s reporter Mats J Larsson till situationen i Sydafrika, där bara hälften av de 26 Gripen som landet köpte 1999 i dag används. Khama förklarade att han inte visste något om läget i Sydafrika och konstaterade att oavsett om det var Gripen-flygplan eller andra modeller så hade dilemmat varit detsamma för dem.

Men detta stämmer inte. När den sydafrikanska brigadgeneralen John Bayne i september 2013 vittnade för Seretikommissionen, som utredde den stora korruptionshärvan kring vapenupphandlingen på 1990-talet, där Gripen ingick, förklarade han att de billigare brittiska Hawk-flygplanen används betydligt mer än Gripen.

Mellan 2008 och 2013 hade 24 Hawk-flygplan över 10 000 flygtimmar och 52 besättningar hade tränats upp. Samtidigt hade bara 18 Gripen-besättningar tränats upp och Gripen hade flugit totalt 3 500 timmar.

Läs mer: Kraftigt kritiserad Gripen-affär på gång med Botswana

En flygtimme med Hawk kostar drygt 55 000 kronor medan en flygtimme i Gripen enligt Bayne kostar drygt 90 000 kronor. Uppgifterna finns redovisade på Defenseweb som i samma artikel från i fjol citerar landets försvarsminister Nosiviwe Mapisa-Nqakula som bekräftar att bara 13 av 26 Gripen används av Sydafrika. Man roterar planen mellan förvar och användning för att minska förfallet i de icke använda enheterna.

Saab hävdar att alla sydafrikanska plan är operationella. Men bara hälften av planen används vid varje givet tillfälle. Detta beror på en strategi som kallas för ”Rotational Preventive Maintenance”. I stället för att lägga hälften i permanent malpåse växlar man mellan förvar och aktiv drift för att samtliga plan ska behållas i stridsdugligt skick.

Duma Boko tycker att pengarna skulle investeras i utbildning och sjukvård. Botswana har i dag brist på läkare och sjuksköterskor, påpekar han.

– Ironiskt nog kostar en flygtimme med Gripen ungefär lika mycket som en årslön för en nyutbildad sjuksköterska, säger Duma Boko.

Birgitta Forsberg: ”Sverige väljer alltid Saab före fattiga”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.