Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Påven hoppas att Trump mjuknar på avskilt möte

ROM. Påve Franciskus är först ut med att ta emot Donald Trump i Rom. Redan klockan 8.30 på morgonen den 24 maj träffas Trump och påven inne i Vatikanens högtidliga audienssal.

Trump och Franciskus kommer att mötas ensamma, ansikte mot ansikte. Möjligen kommer en tolk att vara med, eftersom Franciskus engelska är begränsad.

Påven har vid några få tillfällen kritiserat Donald Trump utan att nämna honom vid namn. Under presidentkampanjen nära gränsen till Mexiko sade påven att en man som bygger upp murar mellan människor i stället för att riva de som redan finns inte är kristen.

I förra veckan, på flyget hem från Portugal och pilgrimsorten Fátima, höll påven presskonferens och fick ånyo frågan hur han ser på en president som har så radikalt annorlunda värderingar än han själv. Då backade Franciskus försiktigt:

– Jag fäller aldrig ett omdöme om en person utan att lyssna på honom. I vårt samtal kommer saker att klarna. Jag kommer att säga vad jag tycker, samma sak kommer han att göra, svarade påven och påpekade vikten av att dörrarna för en dialog aldrig stängs.

– Det gäller att sträva efter att dörrarna alltid står på glänt för att kunna komma in, söka det som är gemensamt och hitta fördjupning. Steg för steg. Att skapa fred är ett hantverk som måste utföras dagligen, samma sak med vänskap. Det gäller att respektera varandra.

På tilläggsfrågan om påven hoppas att Trump skall mjukna och ändra uppfattning i vissa frågor, svarade Franciskus lurigt:

– Det är en politisk kalkyl som jag inte kan tillåta mig. Även när det gäller religion försöker jag aldrig värva nya troende.

Utöver påve Franciskus kommer Donald Trump att samma dag även träffa Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Paolo Gentiloni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.