Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rekordlåga siffror för Trump

Donald Trumps förtroendesiffror är de lägsta en sittande president har haft på 70 år.
Donald Trumps förtroendesiffror är de lägsta en sittande president har haft på 70 år. Foto: TT

Donald Trump får rekordlåga siffror i en undersökning av ABC News och Washington Post. Senast en amerikansk president hade lika lågt förtroende var för 70 år sedan. 

– Det är naturligtvis allvarligt att han har så låga siffror, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

I flera opinionsmätningar som gjorts sedan Trump tillträdde har siffror visat en nedåtgående trend för hans förtroende vid presidentposten. Efter Trumps sex månader vid makten är det en stor majoritet som inte stöttar honom, visar senaste undersökningen gjord av ABC News och Washington Post. 

Endast 36 procent har förtroende för hans förmåga att styra USA. Det är lägsta siffran på 70 år då ABC News och Washington gjorde sin första undersökning. År 1975 fick president Gerald Ford 39 procent efter sex månader på posten. Hälften av det tillfrågade anser att Trump gör ett sämre jobb än de flesta andra tidigare presidenter. Men 23 procent tycker att han gör det bättre. 

– Det är naturligtvis allvarligt att han har så låga siffror. Både Bush och Obama hade högre vid den här tiden, säger Dag Blanck, chef för svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. 

Opinionsmätningen visar att 63 procent tycker att det var olämpligt att Trumps son, svärson och kampanjledare träffade en rysk advokat i samband med valkampanjen 2016. Sex av tio tror att Ryssland försökte påverka valet och i den här gruppen tror 72 procent tror att Trump drog nytta av relationerna. I veckan sade en rådgivare i Vita hustets administration till Washington Post att skandalerna kring Rysslands roll i valkampanjen liknar ett avsnitt av TV-serien “House of Cards”.

Läs mer: Förtroendet för Trump rasar i Sverige

Det är många saker som Trump lovade att genomföra som president. Han skulle resa en mur mellan USA och Mexiko samt införa skattesänkningar. Även sjukförsäkringsreformen var något republikanerna lovade att avskaffa direkt men ännu har de inte lyckats. 

– Han marknadsförde sig som en affärsman som kunde få saker och ting gjorda men det har han inte visat ännu, säger Dag Blanck. 

På Trumps Twitter kan man inte läsa om bakslaget för sjukförsäkringsreformen. Häromdagen twittrade han istället om republikanernas hårda arbete för sjukvården.

Undersökningen visar att Trump trots minskat stöd hos amerikanarna har fortsatt starkt stöd hos sina republikanska väljare men att han förlorar hos de oberoende. 

– Det finns också en väldigt stark polarisering i landet där republikanerna är på ena sidan och demokraterna på andra sidan. Det finns ingen plats i mitten, säger Dag Blanck. 

Opinionsmätningen innehöll frågor om till exempel Trumps förmåga att förhandla med andra världsledare, USA:s roll som ett världsledande land samt sjukvården. 

Metoden bakom undersökningen är slumpmässigt utvalda telefonintervjuer med 1001 vuxna personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.