Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryssland förbjuder Jehovas vittnen

Medlemmar i ryska Jehovas vittnen efter att domen förkunnats av Högsta domstolen i Ryssland.
Medlemmar i ryska Jehovas vittnen efter att domen förkunnats av Högsta domstolen i Ryssland. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Rysslands högsta domstol har förbjudit Jehovs vittnen i landet, uppger Reuters.

Domstolen menar att organisationen är ”extremistisk” och måste upplösas. Domen innebär också att all egendom ska överlämnas till ryska staten, rapporterar Reuters.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax ska Jehovas vittnen i Ryssland överklaga beslutet till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Vi ska göra allt som är möjligt, säger Sergei Cherepanov, representant för Jehovas vittnen i Ryssland, enligt Reuters.

Ryska myndigheter ska ha stämplat flera av det kristna samfundets publikationer som förbjuden extremistiska litteratur. Ryska åklagare har anklagat organisationen för att förstöra familjer, främja hat och hota liv. Något som samfundet bestämt tillbakavisar.

Jehovas vittnen har drygt 175.000 medlemmar i Ryssland och starkaste fästet är i och kring S:t Petersburg. Det kristna samfundet har drygt åtta miljoner medlemmar i världen och har gjort sig känt för att vägra ge blodtransfusioner och göra militärtjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.