Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Besvärande och pinsamma uppgifter för Trump

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: REX/Shutterstock

Analys. FBI-chefen James Comey bekräftar att kontakterna mellan Trump och Ryssland undersöks, och att inga bevis finns för att Trump Tower avlyssnats.

Uppgifterna är inte förvånande, inte desto mindre är de både besvärande och pinsamma för president Donald Trump.

FBI-chefen James Comey bekräftade på måndagen att FBI utreder Rysslands försök att störa det amerikanska valet; kontakterna mellan Ryssland och personer nära Donald Trump och hans kampanj, samt det eventuella sambandet dem emellan.

I en fullsatt sal i en byggnad strax intill Kapitolium sa Comey, under en utfrågning av representanthusets underrättelseutskott, också att FBI inte känner till något som stöder Trumps twittrade anklagelser om att Trump Tower skulle ha avlyssnats på order av Barack Obama. Beskeden är inte överraskande, men de gör inget för att lindra problemen för Donald Trump, som har vägrat att backa från sina påståenden om avlyssning, trots avsaknad av all bevisning. Tvärtom: också i den samlade information som justitiedepartementet överlämnade till utskotten i fredags sägs att allt stöd saknas för att Trump Tower avlyssnades.

Ryssland kommer att vara ett bekymmer för Trump för överskådlig tid. Kanske också för USA. 

När James Comey och chefen för NSA, National Security Agency, Mike Rogers nu frågades ut var det första gången de framträdde i ett öppet forum sedan Trump blev president för två månader sedan.

Vad som framkommer i en offentlig utfrågning skiljer sig naturligtvis avsevärt från vad sägs i ett rum där samtliga närvarande har rätt att ta del av säkerhetsklassad information. Men även Comey, som insåg att det kunde vara ”extremt frustrerande” att han avböjde att svara på en rad frågor, sa att ämnet var så viktigt att också en öppen utfrågning var befogad. Ett skäl till det gav James Comey själv, i ett senare skede av utfrågningen: FBI-chefen var tydlig med ryssarna utan tvekan kommer tillbaka i presidentvalet 2020 – eftersom de lyckades störa och skapa splittring 2016. FBI-chefen, som har kritiserats för att ha agerat partiskt under valkampanjens slutskede, då han gick ut och sa att FBI granskade mejl relaterad till Clinton, vädjade nu om att inga slutsatser ska dras av att han var bitvis tyst.

Utskottets undersökning är en av flera som utreder kontakterna mellan Ryssland och Trumpkampanjen och av den ryska inblandningen i USA:s val. För Trump-administrationen har Rysslandsfrågorna bara blivit alltmer komplicerade, och besvärande. Att presidenten själv är störd av uppmärksamheten var tydligt också i hans tweets, där han på måndagen högg tillbaka.

En av de som med vassast skärpa har lyft allvaret runt frågan om Ryssland är den demokratiska utskottsledamoten Adam Schiff, som nu i ett inledande anförande betonade att kontakterna mellan Trump och Ryssland är ett problem inte bara för Trump själv – utan för USA.

Utskottets republikanska ordförande Devin Nunes hade dock gjort klart att prioritet för utfrågningen var läckorna av hemligstämplat material till medierna. Dessa läckor är också vad Trump försöker styra fokus till, både för att distrahera fokus från Trumpkampanjen och Ryssland, och för att skada trovärdigheten hos underrättelsemyndigheterna. Nu pressades Comey och Rogers om hur många som hade tillgång till viss information, och om läckorna skadade USA:s säkerhet, och var brottsliga.

Det spelar ingen roll: Ryssland kommer att vara ett bekymmer för Trump för överskådlig tid. Kanske också för USA.

Fakta. Flera utredningar

Kontakterna mellan Ryssland och Trumpkampanjen, och av hur Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet, utreds samtidigt av representanthusets och senatens båda underrättelseutskott, och av FBI.

Trumps obevisade påståenden om att Trump Tower skulle ha avlyssnats på order av Obama ingår i undersökningarna.

USA:s 17 underrättelsemyndigheter finner det styrkt att Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet. De har inte påstått att det påverkade valresultatet.

Måndagens utfrågning är en del av representanthusets undersökning, och följs av flera. Den förra underrättelsechefen James Clapper och den tidigare tillförordnade justitieministen Sally Yates hör till de som ska höras den 28 mars.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.