Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Servitören frågade efter bevis för att gästerna var lagligt bosatta i USA

När de fyra vännerna skulle äta tillsammans på en restaurang i Kalifornien frågade servitören om de hade bevis på att de var lagligt bosatta i landet. Efter incidenten har servitören sparkats av restaurangen.

Händelsen ska ha utspelat sig på en restaurang i Huntington Beach i södra Kalifornien, tidigare i mars. När servitören kom fram till bordet som de fyra kvinnorna satt vid, ska han ha frågat om de hade bevis på att de var lagligt bosatta i landet. Händelsen har fått uppmärksamhet på sociala medier efter att en av kvinnorna skrivit om den på Facebook.

– Jag har aldrig upplevt en diskriminering som den här förut. Alla fyra som gick till restaurangen är födda i USA. Vi måste uppmärksamma rasism och ta itu med detta, säger Diana Carrillo, som skrev Facebookinlägget, till BBC.

Samtidigt har många anklagat henne för att sprida falska nyheter.

– Jag vaknade i morse med många kommentarer som hävdade att det här är falska nyheter, att det inte hände. Tyvärr hände det, och det hände mig och tre andra personer, säger hon vidare.

Servitören har efter incidenten sparkats av restaurangen, som har lovat att skänka tio procent av helgens intäkter till ett välgörande ändamål som kvinnorna får välja.

Kvinnorna ska ha bett restaurangen att skänka pengar till Orange County Immigrant Youth United, en organisation som arbetar för papperslösa invandrares rättigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.