Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Stor flyktingvåg från Venezuela

Protester mot regeringen i Caracas 10 juli.
Protester mot regeringen i Caracas 10 juli. Foto: AP

Allt fler venezolaner flyr från landets ekonomiska kris. Hittills i år har 52.000 venezolaner sökt asyl, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. I fjol var antalet 27.000.

– För första gången är det Venezuela som ”producerar” flyktingar, säger Venezuelaexperten Tomás Páez till The Guardian.

Den ekonomiska krisen i Venezuela får fler venezolaner att lämna landet. Tidigare flydde venezolaner till rikare länder som USA och Spanien, men i den här flyktingvågen, som växer allt mer, väljer venezolanerna att stanna i Latinamerika, skriver The Guardian.

– För första gången, är det Venezuela som ”producerar” flyktingar än att ta emot dem, säger Tomás Páez, colombiansk sociolog som år 2015 publicerade en studie om venezolaner på flykt till The Guardian.

Under Hugo Chavez tid fanns det en grupp välbärgade venezolaner som lämnade landet då de var politiskt missnöjda med Chavez socialistiska ”revolution” 1999. De tyckte också att revolutionen var orsaken till den ökande brottsligheten i landet.

Läs mer: Världen fördömer ”attack mot demokratin” i Venezuela

Situationen eskalerade dock när Nicolás Maduro tog över makten efter Chavez död år 2013. Skillnaden i den här nya och större flyktingvågen är det finns människor från alla samhällsgrupper, från rika till fattiga, skriver The Guardian.

I fjol fanns det 27.000 asylsökande venezolaner runt om i världen. Hittills i år har mer än 52 000 venezolaner sökt asyl, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det är framför allt Colombia som har tagit emot flest venezolanerna, men Argentina, Brasilien och Peru har också öppnat sina gränser.  

Läs mer: Svensk-venezolaner röstar för en förändring i Venezuela

Trots att det inte finns några språkliga barriärrer, förutom i Brasilien, tvingas många akademiska flyktingar att lämna sina professioner.

– Jag tvingades lämna mitt yrke som optiker, säger Joel Galíndez, 26, från Venezuela till The Guardian.

Han flydde till Buenos Aires i Argentina i fjol och i dag jobbar han som glasögonförsäljare i en butik.

Även María Eugenia Contreras, 32, fick börja om på nytt i Uruguay.

– Jag är advokat med en magisterexamen. Mitt första jobb i Montevideo var att sälja juldekorationer på en mataffär, säger hon till The Guardian.

Närmare 100 människor har dödats i de upplopp och protester som dragit över landet de senaste månaderna.

Läs mer: Henrik Brandão Jönsson: Attacken ökar oron för inbördeskrig

Senast på söndagen efter oppositionens folkomröstning i Venezuela, som lockade 7,2 miljoner av 31 miljoner invånare att rösta, sköts en 61-årig kvinna ihjäl och fyra skadades. Enligt Reuters hade Maduro-anhängare omringat en vallokal i Caracas och öppnat eld.

– Ungefär 80 procent av mina vänner planerar akut att lämna landet, säger María Eugenia Contreras till The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.