Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Trump tiger om attacken mot muslimer”

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Snart ett dygn efter terrorattacken mot muslimer i London väntar världen fortfarande på en reaktion från USA:s president Donald Trump. Vita husets enda kommentar under måndagen kom från presstalesmannen Sean Spicer om att USA är berett att erbjuda hjälp.

– Vi har gjort mycket tydligt för våra brittiska allierade att vi står redo att bidra med alla former av stöd och assistans som de kan behöva, sa Sean Spicer i ett uttalande på måndagskvällen svensk tid.

Men från Donald Trump gällde ett av dagens twitterinlägg istället de sju sjömän som miste sina liv när krigsfartyget USS Fitzgerald kolliderade med ett lastfartyg utanför Japan för några dagar sedan.

Kritiken har varit hård mot Trump som annars brukar vara snabb att kommentera terrorattacker när dessa utförs av muslimer mot västerlänningar. Författaren Shaun King, som skriver om rasfrågor i USA, twittrade: ”Ingenting från Trump dock.”

Washington Post noterar att Donald Trump bara behövde tre och en halv timma på sig innan han twittrade om Parisattackerna i november 2015, 90 minuter för att skriva om terrorattacken i San Bernardino i december samma år och var till och med före myndigheterna att twittra om när en muslimsk man körde in bland människor på London Bridge tidigare i år.

Men ännu vid 23-tiden svensk tid på måndagskvällen hade Donald Trump inte kommenterat terrorattacken mot moskébesökarna i London.

De övriga sju inlägg som presidenten lagt ut handlade om attacker på politiska motståndare och hyllningar till personer i det egna partiet.

Trump har heller inte uppmärksammat att en 17-årig muslimsk flicka mördades i Virginia på vägen till moskén i söndags. En 22-årig man har gripits misstänkt för mordet, skriver New York Times.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.