Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Två journalister dödades när mina exploderade i Mosul

En irakisk soldat står vaktpost i en byggnad i al-Saha i västra Mosul under slutoffensiven mot IS.
En irakisk soldat står vaktpost i en byggnad i al-Saha i västra Mosul under slutoffensiven mot IS. Foto: Karim Sahib/TT/AFP

Den franske journalisten Stéphane Villeneuve har dödats i Mosul i norra Irak, enligt franska medier. Även den kurdiske journalisten Bakhtyiar Addad uppges ha dödats. De omkom sedan en mina exploderat.

Ytterligare en fransk journalist, Samuel Forey, som var utsänd av Le Figaro på frilansbasis, skadades på platsen.

Läs mer: ”Snart väntar sista striden om Mosul”

Senast i februari rapporterades journalisten Shifa Gardi på den irakisk-kurdiska tv-kanalen Rudaw ha dödats i en bombexplosion. I området blev även DN:s fotograf Paul Hansen beskjuten och skottskadade i oktober förra året. Han träffades av två skott och fick skador som bedömdes som lindriga.

Läs mer: ”DN:s fotograf skottskadad”

I samband med det gick organisationen Reportrar utan gränsen ut och slog larm om den extremt farliga situationen, inte minst för journalister.

Den avlidne, kuridiske journalisten och översättaren Bakhtiyar Haddad, har i många år samarbetet med många olika internationella medier på plats i Irak. Han blev 41 år och lämnar efter sig sin familj och en sambo. Arnaud Comte, reporter på France 2 har startat en insamling till förmån för hans efterlevande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.