Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ubåtsägaren misstänkt för att vållat svenskans död

00:57. Den svenska kvinnan som senast sågs på en ubåt i torsdags är fortfarande försvunnen. I väntan på att den danska polisen ska kunna undersöka ubåten bevakar militärfartyg platsen där den sjönk söder om danska Dragör.

Ubåtsägaren Peter Madsen har häktats misstänkt för att ha vållat den svenska frilansjournalisten Kim Walls död. Enligt Ekstrabladet ska det ha skett i ”oaktsamhet”.

Peter Madsen blir kvar i häktet i 24 dagar, beslutade rätten i Köpenhamn på lördagseftermiddagen.

 

Den misstänkte ubåtsägaren har alltså häktats misstänkt för att ha orsakat den svenska frilansjournalisten Kim Walls död. Han har frihetsberövats under de följande 24 dagarna. Det beslutade rätten i Köpenhamn på lördagseftermiddagen.

Madsen själv nekar till att ha orsakat svenskans död genom oaktsamhet, skriver Ekstrabladet.

Det var många journalister på plats för att följa det uppmärksammade målet. Åklagaren Louise Nielsen krävde stängda dörrar av hänsyn till polisutredningen och anhöriga till den försvunna kvinnan. Rätten motsatte sig åklagarens krav. Även Peter Madsen meddelade att han var angelägen om att vittna medan pressen var närvarande.

Vid halv fyra-tiden stängdes dörrarna tillfälligt för att åklagaren ska kunna framföra sina argument till varför de vill ha stängda dörrar. Tio minuter senare kom beslutet om att det blev fortsatt stängda dörrar, av hänsyn till den försvunna kvinnans anhöriga och polisutredningen.

Strax före klockan 16 meddelade sedan rätten att Peter Madsen hade häktats.

Det finns ännu inga uppgifter om var svenskans kropp kan finnas.

Senare på lördagen kommer polisen att hålla en presskonferens för att presentera fler uppgifter i det uppmärksammade målet som har bevaktats av en rad internationella medier.

Foto: Anders Valdsted/Scanpix/AFP

Ubåten fotograferad på torsdagen. Foto: Anders Valdsted/Scanpix/AFP

När Peter Madsen första gången på lördagsförmiddagen fick anklagelserna upplästa för sig, var han iförd fängelsets blå t-shirt och blåa joggingbyxor.

Peter Madsen sade då att han ”mycket gärna” ville ge en förklaring till det inträffade. Enligt åklagaren är han anklagad för att någon gång efter klockan 19 på torsdagen ”på ett okänt sätt och på en okänd plats” ha dödat kvinnan, enligt Ekstrabladet.

Nya förhandlingar väntas inledas den 5 september. Då beslutas om han ska släppas på fri fot, fortsatt vara häktad eller åtalas.

Läs mer: Ubåten som sjönk i Öresund bärgas

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.