Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ukraina: Rebeller utropar ”Lill-Ryssland”

01:11. Ryskstödda separatister i östra Ukraina har utropat en egen stat, "Lill-Ryssland". Enligt rebellerna ska den nya staten inte bara inkludera de områden som de i dag kontrollerar i östra Ukraina utan även de övriga delarna av landet. Den rebellkontrollerade staden Donetsk ska vara ny huvudstad.

Ryskstödda separatister i Donetsk i östra Ukraina har utropat en egen stat, ”Lill-Ryssland”.
Men utbrytarrepublikerna själva är inte överens.

Staten ska enligt rebellerna inte bara inkludera de områden i östra Ukraina som rebellerna i dag kontrollerar med stöd av Ryssland, utan även resten av Ukraina. Donetsk, som ligger på rebellkontrollerat område, ska bli ny huvudstad.

Kiev ska i fortsättningen enbart betraktas som ett "historiskt och kulturellt centrum", enligt uttalandet av rebelledaren Aleksandr Zachartjenko som kom via rebellernas egen nyhetsbyrå.

Men uttalandet fick genast svar på tal, då rebellerna i den norra utbrytarrepubliken, med staden Luhansk, omedelbart tog avstånd från planerna.

I ett uttalande genom en lokal nyhetsbyrå, säger en företrädare för separatisterna i Luhansk, Vladimir Degtjarenko, att han inte blivit informerad om initiativet och att han tvivlar på dess lämplighet.

Den nya statens namn "Lill-Ryssland" eller Malorossija, är kontroversiellt.
Namnet fanns enligt runeberg.org redan på 1600-talet och har under historiens lopp använts för olika delar av områden i Polen, Litauen och Ukraina. Under tsartiden avsågs ett område i västra och centrala Ukraina.

Ukrainas utrikesminister kommenterade snabbt planen på Twitter och beskrev den som ytterligare en ”show” av ”Kremls marionetter”.

Kriget och konflikten i Ukraina, mellan separatisterna i öst och ukrainska staten, har krävt runt 10.000 liv sedan 2014. Ett avtal slöts i Mink mellan ledarna för Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland 2015 som visserligen uttömts men som aktörerna fortfarande betraktar som den enda vägen ur kriget.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har uttalat en önskan om att Ryssland fördömer uttalandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.