Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Upprörda känslor i Sydkorea efter Trumps armadautspel

USS Carl Vinson i Sundasundet på lördagen den 15 april.
USS Carl Vinson i Sundasundet på lördagen den 15 april. Foto: Sean M Castellano/US Navy

Efter Nordkoreas raketuppskjutning i förra veckan svarade USA:s president Donald Trump med att skicka en ”armada” till den koreanska halvön. Men bilder från den amerikanska marinen visar att hangarfartyget USS Carl Vinson istället satt kurs mot vattnen utanför Australiens västra kust.

Något som rör upp känslor på den koreanska havön.

Sedan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un provskjutit fler rakter har spänningen mellan landet och USA varit spänt. I samband med förra veckans raketuppskjutning visade den amerikanska presidenten Donald Trump musklerna och sade att en ”armada” av amerikanska krigsfartyg beordrats till vattnen runt koreanska halvön. 

Men bilder från amerikanska marinen visar att hangarfartyget USS Carl Vinson, som är en del av den strategiska reserven, istället styrt mot vattnen utanför Australiens västra kust för att delta i en militärövning – drygt 500 mil från Korea.

Läs mer: Trumps ”armada” mot Nordkorea falsk

Den konservativa sydkoreanska politikern Hong Joon-pyo är kritisk mot Donald Trumps oklara besked.

– Det som Trump sade var mycket viktigt för Sydkoreas nationella säkerhet, säger Hong Joon-pyo till Wall Street Journal.

– Om det var en lögn kommer Sydkorea inte att lita på vad Trump säger under hans presidentperiod, säger Hong Joon-pyo till tidningen. 

Hong Joon-pyo är guvernör i Södra Gyeongsang-provinsen och ställer upp i presidentvalet den 9 maj, där han just nu har det motigt i opinionsundersökningarna. Vid staden Busan i hans provins har USA haft en marinbas sedan 2007 och den är stor nog att ta emot 30 fartyg av olika typer samt hangarfartyg. 

Trumps brist på transparens och otydlighet ifrågasätts även av Yang Moo-jin, professor vid University of North Korean Studies.

– Jag förstår att militären kan uppge strategiska tvetydigheter. Det är emellertid annorlunda för en politisk ledare, säger Yang Moo-jin, vid University of North Korean Studies, till CNN.

– Trumps uttalande höjde spänningen och trycket mot Nordkorea. Starka nationer makt kommer genom transparens, inte det motsatta. Hur förväntar sig USA att sydkoreanerna ska lita på landet när dess ledare bluffar och överdriver? Sydkoreanernas känslor skadades avsevärt av en nära allierads oklara uttalande, säger han till nyhetskanalen.

Under torsdagen meddelade den amerikanska marinen att de utvidgar hangarfartyget USS Carl Vinsons uppdrag med 30 dagar och att fartyget beräknas vara i koreanska vatten i slutet av april. På hangarfartygets Facebooksida publierade befälhavaren, admiral Jim Kilby, ett meddelande till den amerikanska allmänheten:

”Jag lovade att hålla er informerade om förändringar så snart vi visste och när vi var behöriga att kommunicera dem. Vår utplacering har förlängts 30 dagar för att ge en beständig närvaro i vattnen utanför den koreanska halvön. Medan vi alla ser fram emot att ansluta oss med våra vänner och familjer, kräver vår nation att vi är den flexibla kraften. Och som vi har gjort gång på gång genom historien kommer vi inte att svika. Vårt uppdrag är att försäkra allierade om vårt engagemang i regionen Indo-Asien och Stillahavsområdet. Övningarna som lett till vår utplacering och gruppering har förberett oss för att vara redo att svara - vi är redo.” skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.