Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Våldet slår blint mot de innestängda barnen

Ibrahim, 13, och hans pappa Muhammed bor i östra Mosul som befriades från IS i början av året. Men i går sköt de granateld mot deras kvarter och Ibrahim fick splitterskador.
Ibrahim, 13, och hans pappa Muhammed bor i östra Mosul som befriades från IS i början av året. Men i går sköt de granateld mot deras kvarter och Ibrahim fick splitterskador. Foto: Paul Hansen

Erbil. Ibrahim, 13, kvider när han läggs på båren och sköterskorna börjar räkna splitterskadorna på hans ben och rygg.

– Pappa, pappa, upprepar han.

Han är ett av tusentals barn som skadats under offensiven mot Islamiska staten i irakiska Mosul. Många av dem behandlas på Emergency sjukhus i Erbil.

När DN besöker sjukhuset finns pappa Muhammed vid sonens sida. Han böjer sig ned över Ibrahim och säger några lugnande ord. Ibrahim gråter och har ont. Han vill att pappa ska stanna vid hans sida. Men Ibrahim rullas iväg på bår. Han har fått en stor splitterskada i huvudet och måste snabbt röntgas och kanske opereras.

Läs mer: Mosul

Muhammed skakar på huvudet och berättar att de bor i östra Mosul som befriades av den irakiska armén i början av året. De trodde att gatorna skulle vara säkra nu. Men under lördagsmorgonen sköt terrorrörelsen Islamiska staten, IS, granateld som landade precis framför deras hus där Ibrahim lekte med två av sina vänner.

– Ibrahim är värst skadad, de andra lite mer lindrigt, säger Muhammed och förbereder sig på en lång väntan.

Vi befinner oss på den italienska biståndsorganisationen Emergencys sjukhus i Erbil, huvudstad i de kurdiska delarna av norra Irak. Det är långt från den intensiva fronten inne i västra Mosul där hårda strider pågår just nu för att tvinga bort IS så att den irakiska armén kan ta kontroll över hela staden.

Men kriget når längre än fronten. Antalet skadade per dag är så många att de förs till tre olika sjukhus i Erbil. När de är färdigbehandlade skickas de tillbaka med bussar och får själva ta sig till något av lägren som byggts upp för att möta flyktingvågen från Mosul. Utan hem och ärrade för livet.

Jag har aldrig sett något liknande. Civila används som sköldar på ett sätt som jag aldrig sett i något annat krig. 

Många är barn. Redan i dörren möts vi av Abdul Karim, 10, som förlorat sina knäskålar i en skottlossning men läkarna har lyckats rädda benen. Bakom honom kommer Kasar, 5, som bär på en enorm nallebjörn. Hon har skadats av en kula i armen.

Ett par meter bort kommer en mamma med sin son i en rullstol. Ett av hans ben är borta efter allvarliga splitterskador. På varje avledning finns flera sängar med skadade barn. Ett av dem skriker efter sin försvunna mamma, hon kan ha dödats men ingen vet.

Sedan ett par månader kommer nästan alla Emergencys patienter från Mosul och mer än hälften är barn och kvinnor.

– Jag har aldrig sett något liknande. Civila används som sköldar på ett sätt som jag aldrig sett i något annat krig. IS föser dem framför sig så att den irakiska armen stoppas upp, säger Giacomo Menaldo som är logistikansvarig på sjukhuset och som tidigare arbetat i bland annat krigsdrabbade Afghanistan.

Det tog bara ett par dagar för IS att ta kontroll över Mosul i juli 2014. Den irakiska armén lade benen på ryggen och lämnade en vapenarsenal som gav IS ett enormt övertag i området.

Strax därefter höll terrorledaren Abu Bakr al-Bagdadi sitt ökända tal från al-Nurimoskén där han utropade ett kalifat. Sedan dess känner de flesta till IS terrorvälde i såväl Irak som i Syrien.

I oktober i fjol påbörjades offensiven för att ta tillbaka Mosul och i början av året utropades kontroll över östra Mosul.

Därefter vändes vapnen mot andra sidan av floden Tigris och för ett par veckor sedan inleddes offensiven att ta tillbaka västra Mosul. Hittills har IS bjudit hårt motstånd och det har varit många blodiga slag där civila hamnat mellan de stridande parterna.

Foto: Paul HansenTaiba, 9, flydde striderna med sin familj och under flykten hamnade de i IS granateld. Hennes pappa och syster dog och Taiba fick splitterskador på båda benen. Foto: Paul Hansen

På sjukhuset möts vi av krigets verklighet, där inget är svart eller vitt. Människorna vi talar med är skadade av irakiska flygvapnets bomber, IS bilbomber, förlupna kulor eller granateld. Ibland av flera på samma gång, när de hamnat i en korseld under flykten. Vissa berättar att stora delar av familjen är utplånad eller försvunnen. Organisationen Rädda Barnen har tidigare varnat för att 350 000 barn är fast inne i Mosul.

På en av avdelningarna ligger Taiba, 9. Hon har splitterskador i båda benen. Hon kramar sin docka Razan hårt. Taibas familj har bott kvar i västra Mosul under IS terrorvälde. Taiba tittar allvarligt på oss och säger att hon inte kunnat gå i skolan eller ens gå utanför dörren på två år. Leka var inte ens att tänka på.

– Jag har inte lekt med någon på hela tiden utan lekte med det jag kunde hitta hemma, säger hon.

För ett par veckor sedan blev striderna för hårda och hennes mamma och pappa bestämde sig för att försöka fly. Men medan de sprang mot den irakiska armén började IS beskjuta dem med granateld.

– Min man och andra dotter dog. Det är bara vi kvar, gråter mamma Khalida som står vid sidan av Taibas sjukhussäng.

Foto: Paul HansenDaod, 12, jobbade som fåraherde för att försörja familjen när han klev på en av IS minor och förlorade ett ben och en arm. Foto: Paul Hansen

En bit bort ligger Daod i en av sängarna. När IS tog kontroll över Mosul fick han snabbt sluta vara barn. Hans pappa hade tidigare varit polis och stod därför på IS dödslista.

För att överleva bytte familjen bostad nästan varje vecka och såg till att inte synas utomhus. Efter ett tag tog besparingarna slut och för att kunna ge mat till de fem barnen valde de att skicka förstfödde Daod till sin morbror där han kunde jobba som fåraherde för 300 kronor i månaden.

– Det var jobbigt och IS kom ofta och anklagade mig för att försöka ta fåren över gränsen till Kurdistan, men jag sa alltid att jag bara vallade dem runt Mosul, säger Daod.

För sju dagar sedan gick han som vanligt ut med fåren på fälten. Men den här gången klev han rakt på en av IS minor. Han förlorade ett ben och en arm.

– Han är den ende som arbetat och haft en lön som vi klarat oss på. Och han är bara barnet och borde inte jobba alls. Och så händer detta, säger hans mamma Nizal.

Men det är inte bara IS som orsakar skador utan även de irakiska styrkorna. En bit bort ligger två kusiner, båda svårt skadade. De berättar att deras hus flygbombades av den irakiska armen. Två unga män dödades och de fick begrava dem i trädgården. De förblödde eftersom det tog fyra dagar innan ambulansen kom.

– Vi sitter fast mellan båda parterna. Det finns ingen rättvisa. Det är nästan omöjligt att ta sig ut, säger Bashar Aziz Turki som förlorade ett ben i samma attack.

Giacomo Menaldo säger att en av de stora utmaningarna just nu är logistiken mellan den irakiska regimen och den kurdiska ledningen. Exempelvis har irakiska ambulanser inte kunna köra in på kurdisk mark och återvändande patienter kan inte skickas tillbaka till irakisk mark efter ett visst klockslag. Det försvårar det humanitära arbetet.

– Systemet som satts i gång för att hjälpa skadade gör så gott det kan. Men behoven är enorma och pengarna räcker inte till.

Men allra mest orolig är han för vad som kommer efter Mosul.

– Hur ska vi hjälpa alla dessa människor att gå igenom det de varit med om? Det är den riktigt stora utmaningen, säger han.

Fakta. Mosul

IS tog kontroll över den irakiska staden Mosul i juli 2014 och det har sedan dess varit terrororganisationen självutnämnda huvudstad i Irak. Det är också där många av deras ledare befunnit sig.

I oktober förra året inledde irakiska styrkor med stöd av koalitionen och kurdiska styrkan peshmerga en offensiv för att ta tillbaka staden.

Rädda Barnen har varnat för att 350 000 barn är fast inne i Mosul.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.