Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Äldre mäns fertila förmåga minskar

Mannens ålder kan spela en större roll än man tidigare trott för chanserna att bli gravid, visar ny forskning från Harvard, USA.
Mannens ålder kan spela en större roll än man tidigare trott för chanserna att bli gravid, visar ny forskning från Harvard, USA. Foto: Matteo Bazzi/ANSA/AP

Mannens ålder kan spela en större roll än man tidigare har trott vid konstbefruktning, så kallad IVF. Särskilt i de fall där kvinnan befinner sig i en ålder där hennes chanser att bli gravida är stora. Det visar ny forskning från USA.

Det är forskare vid Harvard Medical School i Boston som ligger bakom den nya studien som presenterats i veckan. De har följt 7753 par som har genomgått 19.000 försök att bli gravida med hjälp av IVF-teknik, även kallas konstbefruktning, mellan åren 2000 och 2014.

Det finns en hel del som tyder på att mannens ålder har betydelse för spermiernas kvalitet. Enligt de åldersrekommendationer som finns i dag ska kvinnan helst inte vara äldre än 40 år, och mannen högst 55 år.

Vad den nya studien visar är att chanserna för att en man ska lyckas med en graviditet minskar tidigare än många tror.

Mannens ålder hade minst betydelse i par där kvinnan var 40-42 år. Här var det kvinnans ålder som gjorde hela skillnaden, enligt studien.

Det var i de par där kvinnan var yngre, som mannens ålder visade sig ha störst betydelse och där chanserna minskade avsevärt med hans stigande ålder.

Till exempel kunde forskarna se att i par där kvinnan var under 30 år, och mannen 40-42 år, hade 46 procent chans att bli gravida med hjälp av konstbefruktning. Det kunde jämföras med 73 procents chans om mannen var 30-35 år.

På samma sätt kunde forskarna se att kvinnor som var 35-40 år hade större chanser att bli gravida med en ung manlig partner, än de som försökte med en äldre.

Forskning har tidigare visat att mannens ålder har betydelse för chanserna att bli graviditet. Man har också sett att riskerna för missfall är högre om mannen är äldre. Orsakskedjan är inte helt klarlagt, men man tror att det bland annat har med mannens spermiekvalitet och det som kallas för dna-fragmentarisering att göra.

Frågan som infinner sig är om en äldre man, som har en ung kvinnlig partner, kan göra något för att kompensera för sin minskade fertilitet.

Eftersom mekanismerna bakom fortfarande är så pass ospecificerade så säger forskaren bakom studien, Laura Dodge, att det bästa mannen kan göra är att anamma en hälsosam livsstil rent generellt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.