Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Bluffartikel om Star Wars publicerad

Darth Vader, en av karaktärerna i Star Wars.
Darth Vader, en av karaktärerna i Star Wars. Foto: imago stock

En artikel om forskning om ”midichlorianer”, det vill säga det som ger jedi-riddarna sina krafter i Star Wars-univeriumet, och Kraften själv slank igenom granskning i fyra av nio tidskrifter, skriver Dagens Medicin.

Artikeln skickades in av under namnen Dr Lucas McGeorge and Dr Annette Kin till nio tidskrifter som beskrivs som ”så kallat” vetenskapliga. Och förutom artikelförfattarnas namn var texten fylld av mer eller mindre subtila Star Wars-referenser.

Kraften nämns exempelvis vid flera tillfällen, de två sjukdomarna Yodas ataxi och Wookie-disease beskrivs och där finns även en monolog om Darth Plagueis The Wise insprängd i artikeln, hämtad från en av filmerna.

Signaturen Neuroskeptic erkänner på sajten discovermagazine.com att hen helt enkelt kopierade Wikipedias text om mitokondrier, delar av en cell, och ersatte det med det påhittade begreppet midichlorianer. I den sjunde referensen i artikeln klargör bluffmakaren också att merparten av texten bygger på plagiat från Wikipedias text om mitokondrier, och ber om ursäkt för detta.

En av tidskrifterna som refuserade artikeln noterade att artikelförfattarna missat de viktiga referenserna Lucas et al., 1977, Palpatine et al., 1980, and Calrissian et al., 1983.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.