Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

EU-granskare ger grönt ljus för omstritt växtgift

Ogräsmedlet Rondup.
Ogräsmedlet Rondup. Foto: Erik Abel/TT

EU:s kemikaliemyndighet slog på onsdagen fast att växtgiftet glyfosat inte bör klassas som cancerframkallande. Beslutet öppnar vägen för ett definitivt godkännande i Bryssel, men frågan väcker starka känslor, och medlemsländerna är splittrade.

De vetenskapliga resultat som finns tillgängliga räcker inte för att klassa växtgiftet glyfosat som cancerframkallande. Det beskedet lämnade EU:s kemikaliemyndighet ECHA på onsdagen, rapporterar nyhetssajten Euractiv.

Substansen bör inte heller klassas som skadlig för reproduktionen, enligt ECHA.

Glyfosat är mest känt som aktiv substans i det storsäljande ogräsmedlet Rondup, som marknadsförs av amerikanska Monsanto.

Jack de Bruijn, chef för myndighetens riskbedömningskommitté, sade vid en presskonferens att medlet inte befunnits orsaka genetiska eller reproduktiva defekter, en slutsats som baserades på ”omfattande utvärdering av all information som finns tillgänglig för denna substans”.

Striden om glyfosats giftighet har pågått i många år i EU, och frågan väcker starka känslor.

Läs mer: Alkohol farligare i lägre nivåer än ogräsmedel

Många tester har genomförts, både nationellt, av EU och av FN

Tidigare forskning inom Världshälsoorganisationen har gett vid handen att glyfosat kan vara cancerframkallande. Men förra året presenterade experter från såväl Världshälsoorganisationen som FN:s livsmedelsorgan en studie som sade att ”det är osannolikt att glyfosat är carcinogent för människor som utsatts för det genom sin diet”.

Miljörörelsens motstånd mot glyfosat leds av Greenpeace, som tar fasta på de tidigare resultat som pekar mot en cancerrisk och kräver ett absolut förbud.

Läget i EU just nu är att glyfosat får användas men med begränsningar. Medlemsländerna förlängde förra sommaren godkännandet av substansen i 18 månader i väntan på ECHA:s besked.

Nu när detta besked kommit är manegen krattad för ett definitivt beslut i Bryssel. Men utgången är fortfarande inte given, eftersom medlemsländerna är splittrade.

Bland andra Frankrike och Malta var förra året emot att förlänga godkännandet. Senast i slutet av året måste man bestämma sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.