Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Grönsaker med vaccin kan bli skydd mot TBE

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ätbart vaccin mot fästingburna sjukdomar kan i framtiden bli verklighet. Förhoppningen är att det ska räcka med att äta en morot för att få skydd mot TBE, den svåraste av de sjukdomar som fästingar sprider i Sverige, skriver Vetenskapsradion.

Varje år drabbas mellan 200 och 300 personer av TBE, som är den farliga sjukdomen fästingburen hjärninflammation TBE. Trots att det finns vaccin mot smittan har antalet fall ökat på senare år.

Nu håller forskare i Örebro på att utveckla fästingvaccin baserat på växter, något man tror skulle kunna skydda fler människor mot TBE.

– Det kan vara billigt att producera och det kan vara säkrare än andra vaccin. Det TBE-vaccin vi har idag måste man dessutom ta flera gånger, och det tror vi folk kan glömma. Om vi får ett bättre vaccin kanske det räcker att ta det en gång, säger forskargruppens ledare professor Magnus Johansson till Vetenskapsradion.

Vaccinet, som även skulle gå att använda på djur, skulle till exempel kunna finnas i morötter eller potatis.

Växtvaccinet fungerar så att en del av TBE-viruset görs om till ett så kallat antigen, en ämne som gör att immunförsvaret aktiveras. Ämnet introduceras sedan i växten, skriver Vetenskapsradion.

Men innan vaccinet är ute på marknaden och kan börja användas dröjer det nog upp till tio år, tror Magnus Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.