Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Jakten på vatten riktas mot fem planeter

Foto: Polaris images.
Foto: Polaris images.

Rymdteleskopet Hubble söker nu efter spår av vatten på de sju jordliknande planeter som upptäcktes i februari i år. Men ännu så länge finns inga klara belägg.

Det var den 22 februari i år som en grupp forskare under den belgiske astronomen Michaël Gillon meddelade att man upptäckt sju jordliknande planeter runt dvärgstjärnan Trapist-1, 40 ljusår från jorden.

Fem av planeterna studeras nu närmare i ett försök att se om dessa kan ha vatten på sina ytor.

Enligt en ny rapport, som publicerades på Hubbleteleskopets webbplats på torsdagen, kan samtliga fem ha kvar vatten på sina ytor. För de två inre ser det mörkare ut och dessa har sannolikt förlorat lika mycket vatten som 20 oceaner av jordisk typ under de åtta miljarder år som planeterna funnits.

Läs också: Dvärgen och de sju planeterna

De övriga, däremot, kan fortfarande ha oceaner på sina ytor, skriver en grupp forskare ledda av den schweiziske astronomen Vincent Bourrier.

Bourrier och hans grupp har studerat planeternas atmosfärer med hjälp av Hubbleteleskopets spektrograf och då kunnat se hur de två innersta planeterna förlorat stora mängder vatten upp i atmosfären.

De fem övriga, om också de haft vatten på sina ytor, visar inte samma förluster vilket antyder att det kan finnas vatten kvar där. Vatten som anses som en av förutsättningarna för att liv ska uppstå.

Nu måste nya ögon riktas mot de fem yttre Trappistplaneterna, skriver forskargruppen och föreslår att det nya Webbteleskopet ska användas till att studera detta. Detta nya öga mot rymden planerasatt skjutas upp med en Ariane-5-raket nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.