Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Medelhavskost kan minska risken för viss bröstcancer

Other: Weyo / Alamy

Traditionell medelhavskost rik på frukt, grönsaker och olivolja har visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu antyder en ny studie att kosten också kan minska risken för en särskild typ av bröstcancer.

Allt fler studier ger stöd för att medelhavskost är bra för hälsan. Maten har bland annat visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, även för personer med hög risk.

Nu antyder en ny studie att maten också kan minska risken för en särskild typ av bröstcancer, så kallad östrogenreceptor negativ bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. 2015 fick fler än 9.000 kvinnor en bröstcancerdiagnos. Ungefär var femte kvinna drabbas av så kallad östrogenreceptor negativ bröstcancer, som kan vara svårare att behandla och ha sämre prognos än östrogenberoende bröstcancer.

I studien, som publicerats i International Journal of Cancer, ingick uppgifter om matvanor hos 62.573 kvinnor mellan 55 och 69 år. Forskarna undersökte hur väl kvinnornas matvanor stämde överens med medelhavskost. Vanligtvis ingår en måttlig alkoholkonsumtion i medelhavskosten. Men eftersom alkohol är en riskfaktor för bröstcancer valde forskarna att inte ta med det som en del i medelhavskosten.

Under de drygt 20 år som kvinnorna följdes drabbades fler än 3 300 kvinnor av bröstcancer, men drygt 1.000 fick uteslutas ur analysen eftersom de hade haft cancer förut eller så saknades uppgifter om kost. Enligt forskarnas beräkningar hade de kvinnor vars matvanor mest efterliknade medelhavskosten 40 procent lägre risk för att drabbas av östrogenreceptor negativ bröstcancer. Någon sådan riskminskning sågs inte för östrogenberoende bröstcancer.

Eftersom det är en så kallad registerstudie kan forskarna inte slå fast att kosten leder till färre fall av ER-negativ bröstcancer, de kan bara visa att det finns något slags samband. Men tidigare studier pekar i samma riktning.

Enligt forskarnas beräkning skulle drygt en tredjedel av de östrogenreceptor negativa fallen och 2,3 procent av alla bröstcancerfall kunna undvikas om alla kvinnor följer en strikt medelhavskost, förutsatt att det handlar om ett orsakssamband.

Medelhavskost innebär att man äter mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, olivolja, nötter, fullkorn och fisk, men lite av feta mejeriprodukter, kött och socker. Den är mycket lik vad Livsmedelsverket rekommenderar i de nordiska näringsrekommendationerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.