Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Mörkare måne sken över världen

Foto: (Anthony Anex/Keystone/AP

Världen drabbades av lite mångalenskap. Under ett tag på måndagskvällen kunde den partiella månförmörkelsen ses även i Sverige, men i de västra delarna av landet försämrade molntäcket chansen att se skådespelet.

Månförmörkelsen kunde börja skådas i Visby klockan 20.36 och i Kiruna klockan 21.37, skriver tidskriften Populär Astronomi. Men det gällde att vara med redan vid månuppgången, för förmörkelsen blev gradvis mindre och klockan 22.53 var det vanlig fullmåne igen.

En månförmörkelse uppstår när en fullmåne rör sig in i skuggan bakom jorden, och vid en partiell förmörkelse täcker jordskuggan delar av månen.

Denna månförmörkelse kunde ses bättre utomlands än i Sverige, och under kvällen började bildbevisen strömma in från olika delar av världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.