Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Nakenråttor överlever utan syre

Nakenråttorna har en unik förmåga att klara sig långa perioder utan syre.
Nakenråttorna har en unik förmåga att klara sig långa perioder utan syre. Foto: Lotta Ögren/TT

Den afrikanska nakenråttan är ett av jordens märkligaste däggdjur. Nu visar en studie att arten dessutom kan klara sig lång tid helt utan syre. I stället använder den helt enkelt fruktsocker — precis som växter gör.

I studien, som publiceras i Science, utsatte forskarna nakenråttor för mycket låga syrenivåer i flera laboratorieexperiment.

Hade hjärncellerna hos vanliga möss eller råttor — eller människor — utsatts för så låga syrehalter hade de ganska snart dött på grund av energibrist.

Men nakenråttorna — som i naturen lever i underjordiska gångar — klarar sig. Forskarna konstaterar att råttorna frigör stora mängder fruktsocker, fruktos, i blodomloppet, när syrebristen blir påtaglig.

Fruktsockret transporterades till hjärnan där det omvandlades till energi av nervcellerna.

Detta är en form av metabolism som växter använder sig av, men normalt sett inte djur. Nakenråttorna har helt enkelt ett molekylärt maskineri som förvandlar dem till växter när syret tryter.

De kan överleva i flera timmar vid extremt låga syrenivåer, De kan till och med överleva helt utan syre i 18 minuter. Under den perioden är de helt orörliga och hjärtfrekvensen sjunker från 200 till 50 slag i minuten.

Men så snart en snutt syre når dem kvicknar de till omedelbart — utan att de drabbas av några bestående hjärnskador.

Det hela är en extremt långt gången anpassning för att klara ett liv i underjorden där det ofta råder brist på syre och frisk luft.

Fakta. Nakenråtta

Nakenråttan, eller kalråttan, (Heterocephalus glaber) lever i torra områden i Etiopien, Somalia och Kenya i underjordiska gångar som grävs ut med de stora framtänderna. Den livnär sig på knölar och rötter.

Den har fått sitt namn på grund av att den är nästan helt kal. Ögon och öron är mycket små.

Den lever i samhällen som påminner om de sociala insekternas kolonier. Bara en hona reproducerar sig, medan de övriga vuxna djuren fungerar som arbetare.

Nakenråttorna är dessutom mycket långlivade och tycks ytterst sällan drabbas av cancer. De känner inte heller smärta på samma sätt som andra däggdjur.

Källor: NE, Science

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.