Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Naturdokumentärer gör människor lyckliga

Foto: Khaled Kazziha/AP

Att titta på giraffer som vandrar över savannen kan öka positiva känslor och minska stress och oro.

Människor som tittar på djur och naturklipp får en ökning av positiva känslor och mindre stress. Det visar en ny studie beställd av BBC, rapporterar SVT Nyheter.

Forskarna uppskattade humörsvängningarna hos 7.500 personer samtidigt som försökspersonerna tittade på klipp från olika genrer, som drama, nyheter och naturdokumentärer. En klar majoritet fick känslor som glädje, nyfikenhet, förundran och underhållning när de tittade på naturklipp, medan nivåerna av oro och stress minskade. Kvinnor och personer mellan 16 och 24 påverkades mer överlag.

Undersökningen utfördes av BBC tillsammans med forskare vid University of California Berkeley, och mätte förändringar i ansiktsmusklerna vid tittandet. BBC har nyligen släppt en uppföljare på den populära dokumentärserien Planet Earth.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.