Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Ny studie: Människans luktsinne lika känsligt som hundens

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt en ny studie som publicerats i vetenskapsmagasinet Science är det mänskliga luktsinnet starkare än vi tidigare trott. Vid en jämförelse med hundar visar det sig att vi är bättre på att känna igen vissa dofter, och sämre på andra.

Att människan har ett dåligt luktsinne är en vida spridd uppfattning som bygger på en myt från 1800-talet, enligt studiens författare John McGann, docent i psykologi och hjärnforskning vid Rutgers University, som ligger i New Jersey i USA. McGann har forskat på människans luktsinne i 14 år.

Studien jämförde lukttester som gjorts på olika djur, till exempel möss och hundar, med tester som gjorts på människor. Resultatet visar att olika djur är olika bra på att känna igen olika dofter. Exempelvis är människor bättre än de flesta djur på att känna igen lukten av pentylacetat, som är det huvudsakliga luktämnet i bananer. Att kunna lukta till sig frukt har genom historien varit viktigare för människor än hundar, skriver The Guardian.

Vid en jämförelse av storleken på den delen av hjärnan där luktsinnet sitter visar det sig att den är relativt stor hos människor. Studien visar också att människor har förmågan att följa luktspår.

– Jag har gått ner på alla fyra i en park för att spåra saker. Prova själv, det är imponerande vad man kan göra, säger John McGann till The Guardian.

Den mänskliga hjärnan tolkar lukter utifrån ungefär 400 olika sorters receptorer. På Twitter skriver John McGann att människans luktsinne är fantastiskt.

Studien har fått ett blandat mottagande i forskarvärlden. 

– Det finns en myt om att människor har ett dåligt luktsinne, men studien visar att det inte finns mycket bevis för det. Jag kommer att förändra min undervisning, säger Matthew Cobb, professor i zoologi vid Manchester University, till The Guardian.

– Medan hundar kan följa spår och lukta till sig droger och sprängämnen kan vi människor bara lägga märke till om det luktar illa eller om det finns mat, säger Alexandra Horowitz, docent vid Barnard College i New York, till The Guardian. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.