Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Ökade vattentemperaturer största hotet mot korallreven

Koraller i Stora barriärrevet bleks och riskerar att dö helt på grund av vattnets ökade temperaturer.
Koraller i Stora barriärrevet bleks och riskerar att dö helt på grund av vattnets ökade temperaturer. Other: AP

Korallerna i Stora barriärrevet är hotade. De utsätts för så kallad korallblekning, vilket lämnar dem helt vita och leder till att de dör om de inte får tid att återhämta sig. 

I en ny studie menar forskare att det är de ökade vattentemperaturerna som är det största hotet.

Under en period av två decennier har nästan all korall som undersökts, 91 procent, i Stora barriärrevet någon gång drabbats av korallblekning. Det skriver forskarna i sin nya studie, enligt The Guardian.

I den nya studien menar forskarna att arbetet med att förbättra vattenkvaliteten och stävja påverkan från fisket i området inte haft några större effekter för att förhindra korallblekningen. Snarare är det vattnens ökade temperaturer som är det största hotet. Behovet av att snabbt minska den globala uppvärmningen är därför brådskande om reven inte ska drabbas ytterligare, menar forskarna.

I studien har 46 olika forskare undersökt tre tillfällen av korallblekning i barriärrevet, tillfällen under 1998, 2002 och 2016. Studien publicerades i onsdags i vetenskapstidskriften Nature.

Läs mer: Därför är Stora barriärrevet på väg att tappa färgen

Under 2015 och 2016 var vattnens temperaturer rekordhöga, vilket ledde till att stora delar av korallrevet utsattes för blekning, skriver forskarna. 22 procent av korallerna dog under 2016, vilket är den största skadan på Stora barriärrevet någonsin.

Men redan i år har tecken på en ny, stor korallblekning noterats vilket oroar forskarna.

– Med höjda temperaturer på grund av den globala uppvärmningen är det bara en tidsfråga innan vi ser fler, liknande händelser. En fjärde händelse efter bara ett år skulle vara ett hårt slag mot reven, säger professor Terry Hughes, som har lett studien, till The Guardian.

Läs mer: Stora barriärrevet kan vara på väg att utrotas

Korallblekning sker när värme får korallen att stöta bort de små algerna som ger dem dess näring och färg. När de försvinner blir korallen helt vit. Om korallen inte får tid att återhämta sig, dör den.

Forskarna menar att även om minskat fiske och ökad vattenkvalitet inte är speciellt effektivt för att förhindra korallblekningen, kan sådant arbete hjälpa till för att förbättra förutsättningarna för korallernas återhämtning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.