Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Små hälsorisker med nattjobb

Det är inte så farligt som man tidigare trott att arbeta på natten, visar ny forskning.

– Det verkar som om nattarbetare inte behöver oroa sig för hälsan, säger professor Torbjörn Åkerstedt.

Studien har inte hittat många tydliga effekter på hälsan vid nattarbete. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har gått igenom samlad forskning och kommit fram till att dödligheten inte är mycket högre bland nattarbetare än bland befolkningen i övrigt, skriver Sydsvenskan.

– Hjärt- och kärlsjukdomar har inte alls samma solklara koppling till nattarbete som vi trodde från början. Risken kan ha minskat, säger Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska institutet, till tidningen.

Han säger att det kan bero på att nattarbetare har fått bättre villkor.

Cancerrisken ökar inte, men vissa andra sjukdomar är vanligare bland nattarbetare, till exempel MS för personer som arbetat natt under sena tonåren. En studie visar på att det också finns förhöjd risk för diabetes typ 2, men Åkerstedt påpekar vissa brister i den studien.

Personer som alltid jobbar dag, och de som alltid jobbar natt, svarar mest positivt på frågan om hur de mår. Mest negativt svarar personer som arbetar skift och har olika arbetstider olika dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.