Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Stor osäkerhet kring cannabis till smärtpatienter

Foto: Elaine Thompson/AP

Medicinsk cannabis har de senaste åren blivit tillgängligt i allt fler länder. Oftast används det mot smärta. Men det vetenskapliga underlaget för de flesta smärttillstånd är svagt, visar en ny studie.

Intresset för medicinsk användning av cannabis har blivit stort de senaste åren och har godkänts i allt fler länder. Även i Sverige har patienter för första gången fått tillgång till medicinsk cannabis sedan Läkemedelsverket i början av året godkände licens för två personer med svår nervsmärta som inte blivit hjälpta på annat sätt.

Ett av de vanligaste användningsområdena är just olika smärttillstånd. Tidigare studier har visat att medicinsk cannabis har effekt vid kronisk smärta hos vuxna, muskelspasmer hos ms-sjuka och illamående hos cancerpatienter.

En ny metaanalys baserad på ett stort antal studier som publicerats i Annals of Internal Medicine kan dock konstatera att det vetenskapliga underlaget är svagt eller otillräckligt för de flesta smärttillstånd. Forskarna fann att medicinsk cannabis kan hjälpa vid neuropatisk smärta, alltså nervsmärta, men evidensen var låg. För övriga smärttillstånd var det otillräckligt underlag för att kunna säga att cannabis hade effekt.

– Den här metaanalysen ger ingen tydlig evidens för att medicinsk cannabis är en dundermedicin. Även om vissa individer med neuropatisk smärta kan bli hjälpta är det inga stora smärtlindringseffekter man ser här, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Samtidigt påpekar han att det finns många osäkerheter i de studier som ingår i metaanalysen. Dels har studierna undersökt olika typer av beredningar, vilka ger olika effekt, och det saknas också uppgift om dos i flera fall.

– Dessutom finns det många olika typer av neuropatisk smärta och här han man inte gjort någon skillnad på om det handlar om patienter med till exempel fibromyalgi eller smärta kopplad till ryggmärgsskada eller diabetes. Om man gjorde det är det möjligt att man kan se bättre effekter för vissa patientgrupper, säger han.

Det fanns också en liten ökad risk för negativa effekter av cannabisbruk på den psykiska hälsan, åtminstone för personer med tidigare problematik, och en ökad risk för trafikolyckor. I en annan metaanalys i samma tidskrift undersökte forskare effekterna av medicinsk cannabis vid posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Där saknades det också vetenskapligt underlag för att kunna dra några slutsatser om effekten, men den största studien antydde att medicinsk cannabis kunde förvärra symtomen.

På grund av att cannabis är och varit olagligt i många länder har det varit svårt att forska på dess medicinska effekter. Både forskarna bakom studien och Fred Nyberg anser att det behövs mer forskning. Många människor har nervsmärta, vilket inte bara orsakar lidande utan också stora kostnader för samhället.

– Smärta är komplext och individer svarar olika på vanliga smärtläkemedel. Vi har inte heller några särskilt effektiva läkemedel mot just neuropatisk smärta. Därför har många varit intresserade av de medicinska effekterna av cannabis, men det gäller att kunna särskilja ruseffekten från vad som kan vara medicinskt användbart, säger Fred Nyberg.

Han påpekar att även om vissa personer mer nervsmärta blir hjälpta är det är långt kvar innan cannabis kan bli ett användbart läkemedel för större patientgrupper.

– Det är många som vill det ska vara ett fantastiskt läkemedel. Men vi behöver veta vad som ger effekt och hur stor effekten är. Dessutom behöver vi veta vilka möjliga biverkningar som kan finnas. Det vet man inte med cannabinoida substanser än. Enligt de här metaanalyserna har vi långt kvar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.