Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Stulet skelett kan vara rekordgammalt

Ett skelett som hittades i en undervattensgrotta i Mexiko stals innan arkeologerna hann till platsen. Kraniet var nästan intakt och kan vara bland de äldsta mänskliga kvarlevorna på de amerikanska kontinenterna, rapporterar Vetenskapsradion.

För fem år sedan hittade dykare ett skelett i en undervattensgrotta nära Tulum på Yucatánhalvön i Mexiko. Kraniet var nästan intakt och det fanns även andra hela ben av ett skelett, visade bilder som dykarna lade ut på sociala medier.

Men när arkeologer kom till grottan en månad senare var skelettet stulet. Och den som tagit det kan ha fått med sig några av de äldsta mänskliga kvarlevorna på de amerikanska kontinenterna, rapporterar Vetenskapsradion.

Det enda som fanns kvar på platsen var benfragment som lagrats in i en av stalagmiterna på grottgolvet. När forskarna nu analyserat åldern på stenen kom de fram till att det stulna skelettet kan vara över 13.000 år gammalt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.