Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Svenska forskare i jättesatsning mot cancer

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett svenskt forskarteam i Lund ingår i en global satsning med målet att lösa cancerns gåta. Var tredje svensk riskerar att drabbas av cancer någon gång i livet.

– Trots nya läkemedel och behandlingsmetoder har cancercellerna alltid hittat nya sätt att sprida sig. Forskarteamen har ännu inte lyckats hitta de återstående nyckelreglerande proteinerna som anses vara centralt för att finna lösningen på cancersjukdomars gåta. Nu gör vi en gemensam satsning, säger György Marko-Varga, professor i biomedicinsk teknik vid Lunds universitet i ett uttalande.

Initiativet till det nya projektet ”Cancer Moonshot Project” togs av Joe Biden som var vice president i USA under Barack Obamas presidentskap. Joe Biden förlorade sin son i cancer för två år sedan.

Cancer Moonshot-projektet kommer omfatta 75.000 patienter och ska skapa en öppen databas med uppgifter om exempelvis tumörvävnader, blod och medicinering. Drygt 20 forskare deltar i projektet som leds av György Marko-Varga. De kommer även att samverka med forskarteam från ett tiotal länder med USA och Australien i spetsen.

Svenska forskare utsågs att delta för att Sveriges register och biobanker tillhör världens bästa och att Lund har den helautomatiserade biobanken där alla prover och klinisk data samlas, förklarar György Marko-Varga.

Läs mer: Svensk kartläggning av gener ökar kunskap om cancer

Målsättningen är att projektet ska resultera i fler effektiva cancerbehandlingar, bättre diagnosmetoder, utveckling av ny teknologi och en mer individualiserad behandling.

Trots nya läkemedel och behandlingsmetoder har forskare hittills inte lyckats hitta något botemedel mot cancer som fortsätter att öka. Var tredje svensk riskerar att drabbas av sjukdomen, enligt forskarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.