Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Sverige tar fram strategi för rymden

Foto: AP

Regering kommer att ta fram en strategi för Sveriges satsningar på rymdforskning och rymdfart. Det skriver ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson i ett svar till Liberalernas Mathias Sundin.

Mathias Sundin, som är Liberalernas skattepolitiske talesperson, har under närmare två års tid försökt att få svar på frågan om regeringen kommer att ta fram en svensk rymdstrategi. På onsdagen fick han det:

”Mathias Sundin har frågat mig om jag och regeringen avser att ta fram en svensk rymdstrategi. Mitt svar är ja. Jag och regeringen avser att ta fram en svensk rymdstrategi”, skriver ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) i ett skriftligt svar.

”Det är mycket positivt att regeringen bestämt sig för att ta fram en ny svensk rymdpolitik. Vi är flera som drivit på för det ett tag, eftersom Sverige har stora möjligheter i den nya rymdkapplöpning som tagit vid där entreprenörer och företag leder vägen. Dessa företag kan ha en bas i Sverige, om vi välkomnar dem”, skriver Mathias Sundin i ett mejl till DN.

Mathias Sundin säger att han vill se fler svenska astronauter eftersom han anser att astronauter är bra marknadsförare för vetenskap och forskning. Sundin vill även att den svenska raketbasen Esrange utanför Kiruna ska fortsätta att utvecklas:

”Esrange har stor potential, bland annat för uppskjutning av mindre satelliter, men behöver uppgraderas för att det ska vara möjligt. Det bör göras i samarbete med en eller flera kommersiella partners.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.