Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Tolv döda i mystisk sjukdom

Under 2014-2015 drabbades Liberia och flera andra länder i regionen av en omfattande ebolaepidemi. En sjukvårdare sprayar människor som ska lämna Island Clinic Ebola-centret i Monrovia, Liberia.
Under 2014-2015 drabbades Liberia och flera andra länder i regionen av en omfattande ebolaepidemi. En sjukvårdare sprayar människor som ska lämna Island Clinic Ebola-centret i Monrovia, Liberia. Foto: Jerome Delay/AP

En mystisk sjukdom har dödat tolv personer i Liberia. De flesta av de drabbade har koppling till en begravning.

Frågan hänger fortfarande i luften om varför 25 begravningsgäster i den sydöstra Sinoeregionen drabbats av feber, kräkningar, huvudvärk och diarré, och inte minst varför tolv av dem avlidit. En talesperson för Världshälsoorganisationen (WHO) säger att smittskyddsexperter i Atlanta i USA sliter med att få fram ett svar på vad som orsakade utbrottet som upptäcktes den 23 april, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det enda som står klart i nuläget är att det inte handlar om den dödliga blödarfebersjukdomen ebola, som ledde till en omfattande epidemi som drabbade regionen under 2014–2015. Även den närbesläktade blödarfebersjukdomen lassafeber har uteslutits.

Utredare som befinner sig på fältet undersöker om det finns en koppling till mat och dryck som serverats under begravningen.

Sorbor George, talesperson för Liberias regering, säger att sjukdomen nått huvudstaden.
– En man kom från Sinoe för att närvara vid en begravning i Monrovia och han insjuknade. Han uppvisar samma symtom, och han dog senare, säger Sorbor George till AFP.
– Efter det att han dött uppvisade hans flickvän samma symtom. Även hon dog.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att det är för tidigt att dra några större slutsatser av utbrottet, men säger att det är viktigt att få ett snabbt svar.

Folkhälsomyndigheten nås relativt ofta av uppgifter om oförklarliga sjukdomsutbrott runtom i världen, men rapporterna handlar sällan om utbrott med så många dödsoffer som nu.
– Man är orolig för att det ska vara någonting nytt i kategorin allvarliga sjukdomar, något som liknar ebola, så att man återigen får en stor sjukdomsspridning i en region som redan är söndertrasad och känslig, och där resurserna är begränsade, säger Tegnell.

Symtomen är vanliga för många sjukdomar som härjar i regionen, till exempel malaria, dysenteri, och olika former av salmonellasjukdomar och tyfus. Anders Tegnell säger att det trots allt är ett sundhetstecken att utbrottet upptäcktes tidigt, och att det visar att landet har en beredskap.
– Det viktiga nu är att omvärlden inte lämnar Västafrika innan man har fått en stabil sjukvård och beredskap på plats igen. Det är fortfarande ganska kort tid efter ebolautbrottet, där landet förlorade mycket resurser och kunnig personal, säger Tegnell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.