Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Matateljén: Livemusik och storstädning sänker mysfaktorn

Krogkommissionen. På den nyöppnade kvarterskrogen Matateljén sjunker mysfaktorn rejält när man hamnar mitt i en storstädning.

2

MATATELJÉN
Adress: Stora Gungans väg 7, Enskede.
Telefon: 08-40919810.
Hemsida: www.matateljen.se
Öppet: Ons–lör 11.30–22, sön 11.30–16.
Prisklass: Mellan.

Krog- och kafétäta Enskede har fått ett nytt tillskott. Den nyöppnade Matateljén tar upp konkurrensen med den närliggande populära kvarterskrogen Gamla Enskede Matbod vid Triangelkyrkan – och där även Gamla Enskede Bageri håller till.

I teorin har Matateljén alla förutsättningar för att bli en avspänd liten kulinarisk oas med sina stora välvda fönster. Det är krögarparet från Svartsjö krog som blivit Enskedebor och öppnat nytt efter devisen ”vi brukar öppna ställen som vi själva vill ha”. Här ligger fokus på enkel mat, främst vegetariskt med ekologiska råvaror. Liksom på många nyöppnade moderna krogar spelar proteinet en biroll.

Till en början är stämningen varm och sympatisk i den intima lokalen som rymmer totalt 25 gäster. I det inre rummet sitter man och äter vid kockens arbetsbänk. I det yttre rummet mot gatan finns en ost- och delidisk bakom sittplatserna, där man även kan sitta i fönstret. Här utfärdas dock en värmevarning – det blir bokstavligen hett om baken. Under KK:s besök går elementen för fulla spjäll under fårskinnsfällen. Med tanke på att det tidigare var en VVS-butik i den vackra lokalen är det ganska ironiskt att krögaren förklarar att det inte går att sänka värmen för att reglagen är bortkapade.

Väljer man sexrättersmenyn för 590 kronor (varav flera rätter går att få separat) kan det bland annat bli mycket syrliga boquerones (55 kr). Busenkelt men gott. Rätten två röda och två gröna melerade skivor marinda-tomater (85 kr) är också helt okomplicerad, även om de serveras med den aningen pretentiösa presentationen ”tomater i två skepnader”. Det är några utmärkt fina och fasta tomatskivor som serveras med frusen tomatjuice, sherryvinäger, persilja, vitlök.

Den ”råa oxen” (155 kr) som kommer med castelfranco, parmesankräm, libsticka och flisade salta mandlar är inget för kräsmagade veklingar. Bitarna är så sega och livlösa att de mer känns som delikatessmat för hunden. Rätten sköljs dock med fördel ner med en lättsam men trevlig spanjor, Amorro Mahara från Cadiz.

Skreitorsken, den norska säsongsfisken, som normalt brukar vara rejält fast i köttet är här så mjäll att den börjar bli upplöst (145 kr). Inget fel på smaken, men varken kålrabbin, vitvinsåsen eller den paprikapimpade spanska fläskkorven sobrasada förmår lyfta rätten till några kulinariska höjder.

Om man bortser från den översöta tomatmarmeladen så är ostbrickan – tre sorters ost (175 kronor) – rena njutningen. Krogkommissionen älskar den ljuvligt komponerade assietten med en Tomme d’aydius, en getost med hög syra från franska Pyrenéerna, Garrotxa getost från norra Katalonien, samt en Zamorrano tartuffo – spansk fårost med tryffel. Ostar som också går att köpa med hem efter måltiden.

Avslutningen med blodapelsin, vaniljkräm, saltrostade pumpafrön och kryddmaräng känns som en frisk idé på papperet men smakar mer som en blodgrape med beska pumpafrön och en ännu mer malplacerad kryddmaräng som är så sockersjuk att den dövar smaken.

Vid ett annat besök blir Krogkommissionen lyckligare över en oväntat rolig efterrätt: en saftig bit sockerkaka serverad med en variation av färsk och torkad mango, mynta, lime och chili samt vispgrädde (130 kr). Under söndagarna serveras en kortare meny, men enligt samma koncept med små och halvstora rätter som kombineras efter smak. Då kan man till exempel äta burrata med marindatomat (130 kr). Den lyckade vegorätten med rostad rotselleri, smöremulsion och syltad endive (135 kr) är ett bra exempel på att Matateljén har ambitioner att göra riktigt bra vegetarisk mat.

Överlag är servicen vänlig, sympatisk men aningen tafatt, inte minst när det handlar om att matcha viner till maten. När ett glasvin i den ganska begränsade listan är slut erbjuds heller inte att öppna någon flaska som substitut. Överlag är vinlistan överdrivet frankofil – 11 av 14 viner (hälften finns på glas) – överraskande med tanke på menyn som innehåller ingredienser som mojo verde, parmesankräm och sobrasada.

Gästerna i detta kulturella reservat bör också ha en beredskap för att det plötsligt kan dyka upp (lokala) liveartister. Gemytlig tanke, men fungerar inte alls om man vill äta i lugn och ro och föra samtal vid borden. Än värre är att kockarna i det öppna köket plötsligt börjar storstäda en knapp timme innan stängningsdags (kl 22). Mysfaktorn höjs inte direkt när någon kommer ut i matsalen med en svart sopsäck. Gärna ”hemma hos”-feeling, men här blir det väl mycket vardag. Ett direkt ogästvänligt inslag som drar ner betyget.

I sitt nuvarande skick är Matateljén, även om menyn har sina höjdpunkter, en kvarterskrog för de närmast sörjande. Den fungerar varken för romantiska dejter eller diskreta affärsmöten, men kanske som AW-ställe för lokalbor – och definitivt som en deli där man kan få med sig en fin ost på väg hem.

Läs fler krogtester här

Krogordet: Burrata

Burrata är en handgjord delikatessmozzarella, ursprungligen från den syditalienska regionen Apulien. Burrata kommer från italienskans burro, som betyder smör/smörig, och är gjord av en blandning av mozzarella och grädde. Det yttersta skiktet är gjort av pasta filata, det vill säga mozzarella av buffel- eller komjölk och insidan är fylld av en krämig blandning av strimlad mozzarella och grädde.