Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Matilde: Entusiasmen räcker inte ända in i köket

Krogkommissionen. Det är hög stämning på Sundbybergs italienska nytillskott Matilde – men entusiasmen räcker inte ända in i köket.

2

MATILDE
Adress: Landsvägen 58, Sundbyberg.
Telefon: 070-853 98 03.
Hemsida: www.ristorantematilde.se
Öppet: Mån 17–21, tis–tor 17–22, fre–lör 17–23, sön 16–21.
Prisklass: Mellan.

Vårsolen lyser fortfarande över ett kyligt Sundbyberg när Krogkommissionen kliver av pendeltåget. Centrum är nästan tomt på folk, men inne på Ristorante Matilde är det fullsatt denna kväll, trots att matsalen har plats för runt 160 gäster. Matilde vill vara en restaurang där den italienska husmanskosten möter en ”storstadsmodernitet som för tankarna till New York” meddelar hemsidan. Här händer det saker bakom varje hörn. I en vedugn bakas det pizzor, kunder väntar på sin hämtmat eller handlar hem något i delin, i en bar tar gästerna ett glas, och en bit bort kan man se kockarna arbeta i köket.

Stämningen är hög. Uppenbarligen har denna italienare fyllt ett behov under det halvår den har varit öppen. Sundbyberg växer snabbt och även om det redan fanns en hel del trevliga små restauranger har en större krog saknats.

Ett glatt bemötande ger en bra start på kvällen, men redan till antipaston blir vi betänksamma. Vi blir rekommenderade ”Ett urval av våra smakfavoriter, chark, ost & hav” (195 kronor) – ett överlastat fat med en bit torr och svettig ost, råräka, tonfisk, några skivor stel salami och bresaola som även den legat framme för länge.

Inte heller Rökt pulpo flambée (150 kr) övertygar oss riktigt. Pulpobläckfisken är mör med en fin rökt ton, men musslorna och skyn den är serverad i har varit på spisen alldeles för länge. Finns det något i skalen är det sönderkokt och förkrympt. Det tomatbaserade spadet är lite för tunt och skarpt i smaken för att vi ska ha lust att doppa brödet i det.

Vi beställer också Bruschetta salsa fresca (145 kr). In kommer först råbiff. Förvirring i luckan, säger serveringspersonalen, som ursäktar sig ordentligt och rätt förrätt är snabbt på plats. Det blir senare fel även vid grannbordet, men ärligt menade ursäkter och snabba åtgärder förlåter det mesta.

Den bruschetta vi får in är inte av det ortodoxa slaget, men är man ute efter en varm macka med taleggio och portabellosvamp är det smaklig spis och tomatsalsan som serveras bredvid är frisk och fräsch. En så mättande anrättning att den duger bättre som en mellanrätt än aptitretare.

Den italienska råbiffen (175 kr) som serveras i glaskruka är en betydligt säkrare anrättning. Parmesan och sardellkräm gör rätten härligt len men också något salt.

Pasta har köket inte heller några problem med. Spenat och ricottafylld tortelloni (175 kr) har lagom mycket tuggmotstånd och den krämiga osten går fint tillsammans med blandade betor och valnötter.

Huvudrätten Mare flambé (245 kr) – vitvinsslungade hjärtmusslor, blåmusslor, gambas, calamares och rödräka smaksatt med chorizo, vitlök och chili – är överraskande lik den antipasto-pulpo vi tidigare serverats och dras med samma problem. Halva rätten är överkokt, har en skarp chorizosmak och är sedan pyntad med en jätteräka och en god bit bläckfisk.

Lemon tonno Caesar (265 kr), färsk tonfisk med kikärtskrisp och en läcker parmesankräm och lättsotad romansallad är en läcker variant på caesarsallad medan rödingen är en annan historia. Köket har valt att marinera den i en salt rödbetslag, vilket förstört fiskens naturligt milda färg och köttets textur. Smaken var så eländig att vi inte förmådde ta mer än en tugga. Personalen erbjöd sig tack och lov att genast byta ut rätten utan att vi behövde be om det.

Vitello crepenette (275 kr) är en bit kalventrecôte som bakats i olivolja med citron, rosmarin och oregano. I listan med tillbehör väljer vi citronpolentapuré med pecorino och tryffelmajonnäs. Köttet har tyvärr bakats på för hög temperatur, örterna har blivit beska och det är bara längst in som det inte är torrt. Med lägre temperatur och lite tålamod skulle det blivit mycket bättre.

Även på dessertfronten är resultatet varierande. Tiramisú limoncello (85 kr) är smaskens. Men Matildes nötpaj (110 kr) är för söt och serveras rykande het i gjutjärnspanna med en kula körsbärssorbet ovanpå. Eftersom pajen är för varm för att ätas direkt hinner glassen smälta innan vi ens kan börja äta den.

Sammantaget låter det inget vidare‚ vi inser det, men Ristorante Matilde är inget entydigt bottennapp. Restaurangen lyckas faktiskt få till lite av den storstadsmodernitet och rustika italienska husmanskänsla som man säger sig vilja uppnå. En stor skara glatt sorlande gäster talar tydligt om att man delvis lyckas, men restaurangen behöver skärpa sig ordentligt, främst i köket, för att sundbybergarnas entusiasm ska räcka ända till efterrätten.

Läs fler krogtester här

Krogordet: Pulpo och calamares

Calamares är den tioarmade bläckfisken som är nära besläktad med sepia. Pulpo är åttaarmad och mörkare i skinnet. Den känns också igen på att den har större sugkoppar på de kraftiga fångstarmarna. Ofta lever den i underjordiska grottor och inte på djupt vatten som de andra.

Om calamares och sepia ofta serveras stekt eller friterad, så är det vanligare att pulpo serveras kokt och skuren i skivor. Det gör att den oftare används i sallader eller grytor. Pulpo kan vara seg i köttet och tillagas gärna länge och på låg temperatur.