Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Penny & Bill: Giftermål mellan mat och sprit

Krogkommissionen. På den nyöppnade gastrobaren Penny & Bill kombineras cocktails med lättare mellanrätter, ”foodtails”.

3

PENNY & BILL
Adress: Grev Turegatan 30.
Telefon: 08-611 02 11.
Hemsida: www.pennyandbill.se
Öppet: Mån–lör 17–01.
Prisklass: Mellan.

Lux-gruppens (Lux Dag för Dag, B.A.R, EAT, The Bakery) nya krogsatsning, i en gammal banklokal ett stenkast från Stureplan, kombinerar de just nu så trendiga mellanrätterna med kvalificerade drinkar.

Penny & Bill kallar sig gastrobar och deras uppfinning är ”foodtails”, lättare rätter med fokus på fisk och skaldjur som sköljs ned med spritstarka cocktails. Kockar och bartender, bland andra Johan Evers som utsågs till Årets bartender 2016, jobbar sida vid sida i det öppna köket.

Nyskapande och udda? Ja, Penny & Bill tillhör en mycket liten skara restauranger i stan som ägnar sig åt den här avancerade typen av giftermål mellan mat och sprit. Lyckat? Ja, om man bryr sig lite mer om eleganta, genomarbetade cocktails än om maten.

Restaurangen rekommenderar tre till fyra rätter (”fresh” eller grillade över öppen eld) för att man ska bli mätt, med tillhörande drinkförslag som i de flesta fall, men inte alla, passar bra till den mat som serveras. (Men följer man det till punkt och pricka får man förmodligen vackla hem med en mycket snurrig skalle.)

Det går naturligtvis också att skippa spriten och i stället beställa in vin på glas från den ganska kortfattade vinlistan med fokus på gamla världen.

Vi provar Pennys pick (310 kronor) som är en alldeles utmärkt hanterad nötbiff med vinägrett och vitlök åtföljd av drinken Belly dancer – en spritig kreation på whisky och tequila uppblandat med bland annat paprika och vinäger. Inte alls tokigt även om det tar ett tag att vänja sig vid den oortodoxa kombinationen.

Drinken Disco dancer (Pimm’s, vermouth, citron, mynta) – som smakar nästan lika bra alkoholfri – passar perfekt till sashimi-laxen smaksatt med katsuobushivinäger (125 kr) liksom pilgrimsmussla (150 kr) som serveras rå i sällskap av rabarber och en angenämt syrlig ponzu-sås. I all sin enkelhet en ljuvlig och fräsch rätt med diskreta men ändå karaktärsfulla smaker.

En annan favoriträtt är krispiga, grillade små kronärtskockor med surdegstempura (120 kr) som gifter sig fint med den kryddiga drinken Power Job (245 kr tillsammans) baserad på gin, Amaro Montenegro och mirin. Lammspettet med grönkål (130 kr) är också befriande renodlat med en touche av citron, men förvånar med alltför markerad sälta.

Sidorätten Bread and bites (65 kr) är ett bra komplement till de flesta rätter och är en generös tilldelning av krispigt friterade grönsaker, kimchisallad och bröd på spett.

Andra rätter är betydligt mindre lyckade, som den bakade fänkålen med hasselnötter, malt och sanchopeppar (95 kr), sönderkokt och märkligt smaklös trots ingredienserna. En sallad för 165 kronor med hummer, kungskrabba, grön tomat och koriander skapar höga förväntningar, men när man blir tvungen att leta efter skaldjursbitarna bland det gröna känns rätten kraftigt överprisad.

Bland efterrätterna finns sesamglass med maräng på kikärtor (120 kr) som är en fräsch avslutning, som trots mycket socker balanseras fint av syran från citronkräm och gräddfil. Den grillade rabarbern med mandelkräm (115 kr) är däremot i syrligaste laget för att vi ska vara riktigt nöjda. Getostyoghurtsorbet med jordärtskocka, äpple och karamell är len och söt (110 kr). Havtornssorbet med löjrom (135 kr) är en oväntad kombination där smakerna ligger oväntat nära varandra, men idén är mer spännande än resultatet, som blir alltför entonigt syrligt.

Konceptet med mellanrätter (på Penny & Bill oftast rätt små) har sina fördelar om man inte vill äta så mycket, men dyrt blir det, inte tu tal om det.

Konceptet med ”foodtails” ställer höga krav på logistiken, som inte alltid fungerar som den ska. Å andra sidan är serveringen oftast glad och peppande entusiastisk. Krogkommissionen applåderar restaurangens tillåtande attityd: här kan man boka bord för åtta personer en helgkväll och bara beställa drinkar. Eller bara äta utan att dricka en enda drink.

Läs fler krogtester här

Krogordet. Katsuobushi

Det japanska namnet för flingor av torkad och rökt bonitofisk, som på svenska kallas för bonitoflingor. Katsuobushi är den viktigaste ingrediensen i den japanska buljongen dashi, som är grunden för många viktiga soppor (bland annat misosoppa) och såser i det japanska köket. Används också bland annat som fyllning i onigiri, japanska risbollar.