Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Proviant Gärdet: Modernt och urbant men lite för enkelt

Krogkommissionen. Krogkedjans senaste etablering Proviant Gärdet når inte upp till systerkrogarnas nivå men är modern och urban.

3

PROVIANT GÄRDET
Adress: Valhallavägen 113.
Telefon: 08-22 60 50.
Hemsida: proviant.se/gardet/
Öppet: Mån–fre 9–23, lör–sön 11–23.
Prisklass: Mellan.

Den lilla restaurangkedjan Proviant har nyligen utökats med ytterligare en etablering i utkanten av innerstan. Krögarna anger själva adressen som Gärdet men det är en sanning med modifikation. Restaurangen i fråga ligger i själva verket precis intill Stadions tunnelbana bredvid Musikhögskolan.

Krogkommissionen har tidigare applåderat Proviants restaurang på Kungsholmen, som drivs med fingertoppskänsla för samtida smaktrender och dessutom stoltserar med ett eget mikrobryggeri.

Trendkänsligheten har följt med till Proviant Gärdet men med ett aningen enklare anslag än hos systerkrogen i väst. Här bjuds i första hand bistromat med uppenbara ambitioner att locka en kvarterskrogspublik. Miljön är avskalat nordisk med högt i tak, silvriga ventilationstrummor, kaklade väggar och färgglada accenter i orange och grönt. Pinnstolarna och de trärena borden ger viss kantinkänsla, tycker någon i Krogkommissionen, medan andra gillar den genomförda stilen bättre.

Vi inleder med Toast Skagen (135 kronor) som är en rejäl klick välsmakande räkröra serverad på en skiva mörkt bröd som tyvärr tar över för mycket av smaken från de läckra små skaldjuren.

Bättre är då den kvalitetsstarka charkbrickan (115 kr) som består av egentillverkade charkuterier av högsta kvalitet i sällskap av oliver och picklade rotfrukter. Särskilt imponerade är vi av fänkålssalamin som har en djup och distinkt smak som är ovanlig att träffa på i dessa sammanhang. Rökt laxtartar gör oss också nöjda. Idén att en snaps medföljer – tänkt att blanda in i laxröran – är strålande och ger rätten en kick åt rätt håll. Priset 175 kr sparkar tyvärr åt andra hållet.

Proviants svenska hamburgare (159 kr) är så klart gjord på högrev och vilar mellan ett par skivor brioche. Det är en habil servering med klassiska tillbehör som saltgurka och pommes frites men även en liten twist i form av kryddig tomatsås, nobisdressing och gurkmajonnäs.

Nobisdressingen och tomatsåsen återkommer i flera rätter, till exempel i Short ribs BBQ (215 kr). Det är en bastant tallrik med små kladdiga fläskben i sällskap av generösa mängder rotfrukter och grönsaker. Intressant och modernt men det skulle inte skada med lite mer bett i grisköttet. Den ugnsbakade rödingen (240 kr) med varma säsongsgrönsaker, örtmajonnäs och bönkräm är en fräsch och mild rätt med perfekt tillagad fisk men utan några sensationer.

Tendensen stark råvara i lite trist sällskap håller i sig när kalventrecoten (265 kr) kommer in. En ljuvligt mör och smakrik köttbit med rödvinssky får finna sig i att samsas med hyfsade pommes frites, en ospännande tomatsallad och än en gång nobisdressingen.

Som avslutning tar vi in chokladmousse och hallonmousse (65 kr per styck) där vi i första hand uppskattar den förra som har en mild och angenäm chokladsmak. Hallonmoussen är tämligen slätstruken men med tanke på priset är det ändå inte ett val som vi vill avfärda. Tre tryfflar (50 kr) av godkänd kvalitet, utan att sticka ut, är ett gott alternativ tillsammans med kaffet på maten.

Proviant Gärdet är en modern och genuint urban satsning som erbjuder såväl frukost som lunch och middag, eller en snabb munsbit före en konsert på Musikhögskolan.

Ambitionen tycks vara att i första hand skapa en relation till det närmsta grannskapet och servera välbekanta och aningen uppdaterade rätter baserade på svenska råvaror tillsammans med några enstaka mer trendriktiga kreationer. Det fungerar i huvudsak bra men vi kan inte låta bli att känna av att det är ett mallat koncept som inte riktigt matchar den lilla krogkedjans tidigare satsningar.

Läs fler krogtester här

Krogordet. Salami

Salami betecknar mjölksyrefermenterade, lufttorkade, saltade och kryddade tjocka korvar. Italien, Spanien och Ungern är kända för sina salamikorvar. Korvarna görs av malt kött (oftast fläsk eller nöt men kan också vara vildsvin, häst eller lamm) och kryddor. Äts ofta som förrätt eller smörgåspålägg men är också en betydande ingrediens i det italienska kökets grytor.