Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Äta ute

Timber: Sparsmakad kvarterskrog med spänstig meny

Krogkommissionen. Timber är en sparsmakad kvarterskrog med smakrik och spänstig meny som förtjänar fler gäster.

4

TIMBER
Adress: Timmermansgatan 22.
Telefon: 08-121 471 14.
Hemsida: www.restaurangtimber.se
Öppet: Mån–lör 17-23.
Prisklass: Mellan.

Ingen regel utan undantag, men krogar med ett fåtal huvudrätter och en koncentrerad meny tenderar nästan alltid att leverera högre och jämnare kvalitet jämfört med dem som satsar på ett mer omfångsrikt utbud.

Den lilla nyöppnade Timber, systerkrog till rustika Kryp in i Gamla stan och belägen i skuggan av Mariatorget, är ett utmärkt exempel på det. Med trygg förankring i det sydeuropeiska köket levererar den varmt träinredda och vänligt belysta kvarterskrogen en smakrik och spänstig meny som borde locka fler än Söderborna.

Timber jobbar med en fyrstegsraket från smått till sött, där mellanrätterna fungerar fint om man inte är jättehungrig. Måltiden inleds med fördel med den tarte flambee-inspirerade timbertarte (165 kr), en tunn och frasig smördegsplatta med syrad grädde, smakrik gruyère och fläsk. I all sin enkelhet en perfekt balanserad skapelse som ackompanjeras särskilt väl av ett glas Côtes-du-Rhône (115 kr).

Zamburinas, små tunna, vitlöksdoftande pilgrimsmusslor med stekta pankosmulor (75 kr), är en lagom liten, smakintensiv förrätt. Biffcarpaccio (165 kr) är också ett bra val där det lättgrillade köttet samsas kärleksfullt med en smakrik bön- och tryffelpuré och parmesan.

Minst lika bra är Timbers grillade vita sparris (148 kr/ halv portion) som kommer in i sällskap av brynt smör, löjrom och en örtrik bearnaise som trivs utmärkt med den mjälla primören.

Mellanrätten grillad rödräka (155 kronor) med saftigt grönsaksris är ett fräscht och miljövänligt fynd (den stora argentinskättade räkan fångas i Atlanten och sker enligt uppgifter enligt ett hållbart, kvotbaserat fiske).

Timber erbjuder blott tre huvudrätter men det räcker å andra sidan långt när samtliga håller bra nivå. Ibericogrisen (265 kr) med honungsglacerade betor, chorizosmör och en sötsyrlig vinsås är en liten smakbomb där tonerna av välbehandlad gris samsas fint med syran från tillbehören.

Torsk med savoykål, sparris och mandelpotatis (275 kr) är också ett mycket bra val, även om fisken hade tjänat på att gå någon minut kortare. Den så kallad triangelsteken (275 kr), är fina skivor mört kött med bearnaise som smakar äkta smör. Den hårdfriterade mandelpotatisen är dock ingen höjdare, tunna, vassa och översaltade skivor tillagade utan kärlek. Bättre tillbehör är kyparens vinrekommendation, en prisvärd pinot noir från Languedoc-Roussillon (Tussock Jumper för 95 kr) som passar fint till det lätta köttet.

Desserterna klarar sig med godkänt men imponerar inte lika mycket som det övriga på menyn. Timber mess (85 kr) är en gräddig röra med maräng och rabarber som blir alltför mastig och ofokuserad för att vi ska känna oss nöjda. Mer originellt och lagom efter de ganska kaloristinna rätterna är den hemgjorda glasspinnen (55 kr) med jordgubbssemifreddo, vackert randig av smält vit choklad.

Plus i kanten för krögare som serverar det runda kahawa tembo-bryggkaffet, ett märke som i sig utgör en liten del av kampen mot den avskyvärda tjuvjakten på Afrikas elefanter.

Att öppna en liten kvarterskrog med avstamp i Medelhavsköket är inte någon särskilt originell idé och det finns inte riktigt någon draghjälp att få av andra riktigt bra krogar i kvarteret – även om hyggliga Paradiso ligger granne med Timber. Men Timber lyckas med okonstlade medel lyfta råvarorna till nivåer klart över förväntan. Det är en bedrift som är värd att applådera, särskilt som prisnivån är ovanligt plånboksvänlig. Det är tyvärr för få ställen på söder där två personer kan äta en bra trerätters med ett par glas vin för en dryg en tusenlapp i dag.

Servisen är följsam, vänlig, på tårna och ger ett intalande sken av att ingenting är omöjligt. Tveksam till kalvbräss? Då lägger vi dem vid sidan så kan ni smaka om ni vill. Vegetariskt? Det kan vi ordna. Ett par av mellanrätterna kan fås i mindre och billigare format vilket också känns flexibelt.

Vid flera av våra besök är det märkvärdigt tomt runt borden, och det verkar som om publiken ännu inte riktigt nosat sig fram till detta lilla vattenhål på den södermalmska krogkartan.

Vi som hittat hit tjusas av både smakrikedomen och spänsten i menyn och kommer mer än gärna att återvända.

Läs fler krogtester här

Krogordet. Triangelstek

En styckningsdetalj på nötdjuret som sitter på bakre lårbenet, strax under fransyskan och bakom flanksteken, som passar bra att grilla eller helsteka. I Sverige mals köttet ofta till färs, men i USA kallas delen för Saint Maria Tritip och hamnar ofta på grillen eller helsteks.